latinica  ћирилица
20/09/2023 |  17:50 ⇒ 17:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Оштар протест Пољске због коментара Зеленског

Министарство иностраних послова Пољске позвало је украјинског амбасадора због коментара предсједника Владимира Зеленског на Генералној скупштини УН.
Владимир Зеленски  (Фото:EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Владимир Зеленски (Фото:EPA-EFE/JUSTIN LANE)

- Замјеник министра иностраних послова Пољске Павел Јаблонски пренио је снажан протест пољске стране против изјава које је јуче изнио предсједник Владимир Зеленски на Генералној скупштини УН наводећи да су неке земље ЕУ глумиле солидарност индиректно подржавајући Русију - саопштено је из МИП Пољске.

Наводи се да је Јаблонски такође рекао амбасадору Василу Зваричу да притисак на Пољску у мултилатералним форумима или слање притужби међународним судовима "нису одговарајуће методе рјешавања спорова између двије земље". 

Зеленски је у свом обраћању у Уједињеним нацијама рекао да Кијев "вриједно ради да се очувају копнени путеви за извоз жита" и да је "политичко позориште" око увоза житарица само помогло званичној Москви.

Инсистирајући на потреби да заштите домаћа тржишта, Пољска, Словачка и Мађарска су у петак објавиле сопствене лимите на увоз украјинског жита непосредно након што је Европска комисија одлучила да не прошири забрану увоза на пет источноевропских земаља чланица Европске уније.