latinica  ћирилица
20/09/2023 |  18:17 ⇒ 18:17 | Аутор: СРНА

Петковић: Хитна сједница политикантски потез

Посланик Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић рекао је Срни да је заказивање хитне сједнице овог дома на којој би требало да се расправља о нападима на Бошњаке у Републици Српској политикантски потез опозиције и да та тема није у надлежности парламента БиХ, јер о безбједности воде рачуна ентитетске, односно кантоналне полиције.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

- То није озбиљна прича и тема јер није уопште надлежност Представничког дома, него министарстава унутрашњих послова који треба да брину о безбједности свих грађана - нагласио је Петковић.

Он је напоменуо да предлагачи који су тражили хитну сједницу нису навели о којим инцидентима је ријеч, додавши да то није правило него појединачни инциденти.

- У Републици Српској сигурно нема системског ограничавања или системског угњетавања повратника било које националности, а појединачних инцидената је увијек било, као и што их има можда још и више у Федерацији БиХ, прије свега, над српским повратницима - нагласио је Петковић.

Он је додао да су то теме о којима треба разговарати и то на нивоу влада ентитета или кантона, а можда и на нивоу Савјета министара, да се треба помоћи повратницима, пружити им, прије свега, запослење и заштиту.

- Безбједност повратника није ни на који начин угрожена у Републици Српској јер никада нисам ни као посланик ни као потпредсједник Народне скупштине Српске имао било какве представке ни појединачне ни од групе грађана који су тврдили да им је безбједност угрожена - навео је Петковић, истичући да системског угрожавања није било.

За сутра је заказана хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би посланици требало да разматрају приједлог мјера и активности на побољшању безбједности повратника у БиХ.

Захтјев за сазивање хитне сједнице упутили су посланици СДА Един Рамић, Шемсудин Дедић, Шемсудин Мехмедовић, Сафет Кешо, Денијал Тулумовић, Амор Машовић, Шериф Шпаго, Нермин Мандра, Мидхат Чаушевић, посланици ДФ-а Милан Дуновић, Златан Бегић и Влатко Главаш, те посланици НЕС-а Елвиса Хоџић и Јасмин Емрић.

Као разлог за сазивање хитне сједнице, они су навели "учестале нападе на повратнике на подручју Републике Српске".