latinica  ћирилица
20/09/2023 |  19:16 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Поход њемачких туриста на Бањалуку - након Шмита, стигла и Дорис Пак

Поход њемачких туриста на Бањалуку. Након Кристијана Шмита Бањалуку је посјетила и бивши њемачки европарламентарац, јавности добро позната, Дорис Пак. И она се, као и Шмит, одлучила да посјети бањалучки самостан "Марија Звијезда".
Дорис Пак - Фото: РТРС
Дорис ПакФото: РТРС

Бањалука посљедњих дана биљежи "најезду" њемачких туриста. Прво је туриста Кристијан Шмит без икакве најаве био у посјети бањалучком самостану "Марија Звијезда". Дошао у тајности, хвалио се да су га поздрављали грађани у блиндираном аутомобилу. Да је ријеч о приватној посјети, потвдио је и његов домаћин бискуп бањалучки Фрањо Комарица.

- Човјек је дошао као вјерник, јер је чуо за "Марију звијезду" и овај центар, као и наши пријатељи из ЕУ. Ко год дође у Кућу сусрета, ми га примимо, као и представнике медија и свакога другога - рекао је бискуп Комарица.

Да ли се исповједио и због непоштовања Дејтонског мировног споразума, остаје у тајности, јер се гријеси јавности не откривају. На исту адресу као и Шмит дошла је и бивши посланик Европског парламента, Дорис Пак. Уочи Међународног дана мира, Пакова за приватну посјету није могла изабрати боље мјесто од Републике Српске, јер је Српска увијек за мир и дијалог.

- Ја овдје нисам само као туриста, већ као пријатељица свих грађана и народа, који овдје живе. Жељела бих и заузимам се за то, да сви у БиХ и у ЕУ, могу живјети заједно - рекла је она.

И живјели би сви народи у миру, да њемачки туриста Шмит не покушава да унесе сјеме раздора. На питање да се се мир за три народа може постићи и одржати ако странац намеће законе, Пакова је одговорила:

- Погледајмо ко је био против кад се доносила одлука о високом представнику - Кина и Русија. Сви остали су били за. Ако домаћи политичари не раде свој посао, мора неко посегнути за одређеним поступцима за функционисање земље.

Питали смо и Шмита, који је данас боравио у Сребреници, да ли је могуће да било ко користи рјечник улице којим се послужио када је извријеђао руководство Републке Српске, али и све Србе, поредећи их са животињама у циркусу.

- Не, нисам мислио на то! Мислио сам на дјечији вртић - каже Шмит.

И опет се уплео у сопствену мрежу. У вртићима су наша дјеца, а не животиње. Како год, остаје питање како то да у року од само три дана, и то у вријеме оркестираних напада и притисака на Републику Српску, њен највећи град посјете двоје њемачких држављана и бивших политичара те земље.