latinica  ћирилица
20/09/2023 |  19:24 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Како је и коме Осмица дијелио службене легитимације? (ВИДЕО)

Проналазак пиштоља и службене легитимације Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ код посланика СДА у Представничком дому Парламента Федерације БиХ Салка Зилџића, приликом преласка границе са Србијом потврђује да је под руководством Османа Мехмедагића Осмице ОБА дјеловала и радила по директивама СДА.
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

Зилџићу је, због покушаја преласка границе с пиштољем и 15 метака, одређен једномјесечни притвор по налогу Вишег јавног тужилаштва у Ужицу.

А хоће ли због тешког кривичног дјела Осмица бар на информативни разговор?

Аферама лажна диплома, незаконито прислушкивање, ометања истрага и незаконитог изузимања доказа, познатијег као "афера пошта" итд. до јуче први обавјештајац БиХ, Осман Мехмедагић Осмица може да припише и тешко кривично дјело, незаконитог издавања службене исправе. На почасну исказницу ОБА право имају пензионисани припадници ове агенције, што Зилџић није. Поставља се питање колико је оваквих исправа и коме Осмица додијелио.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић затражио је од полицијских агенција БиХ да изврше ревизију свих издатих службених легитимација.

- Чим сам добио информацију о злоупотреби службене легитимације, послао сам допис свим полицијским агенцијама које се налазе у надлежности Министарства да хитно ураде ревизију свих легитимација и до краја мјесеца обавијесте о учинку ревизије. Исто тако је потребно да ме обавијесте уколико није било злоупотреба, јер на тај начин директори тих агенција преузимају дио одговорности на себе - рекао је Нешић.

Ко је све, осим Салка Зилџића, тузланске перјанице СДА, агент тајне службе по вољи исте партије, само Осмица зна. Федерални медији помињу и особе из криминалног миљеа попут Елвиса Кељмендија. Опасно безбједносно питање, на које деценијама указујемо, поручују званичници Српске.

Осим на кривичну одговорност Осмице као креатора тајне службе за потребе СДА, стручњак за безбједност Џевад Галијашевић каже да је ово доказ озбиљног удара на уставни поредак БиХ, који не траје од јуче.

- Оружје и значка ОБА су сигнал извођења специјалне операције на тлу Србије. Знамо од 2016. када је покренут обавјештајни продор Ушће, да су већ постојали уходани механизми и обавјештајне трасе. Нема информација да ли се води сличан обавјештајни рат, али мајстор борилачких вјештина не би био занимљив да је изолован случај - каже Галијашевић.

Галијашевић понавља да унутар ОБА одређене структуре и појединци дјелују као муслиманска тајна полиција и указује да смјена Османа Мехмедагића није довољна. Потребно је пречашљати службу и елиминисати његове сараднике.