latinica  ћирилица
20/09/2023 |  19:45 ⇒ 19:46 | Аутор: РТС

Преминуо Никола Мирков, дугогодишњи директор РТС-а

Преминуо је дугогодишњи директор Радио-телевизије Србије Никола Мирков.
Никола Мирков - Фото: РТС
Никола МирковФото: РТС

Никола Мирков је рођен у Београду 1947. године. Након завршетка Економског факултета почео је да ради у Радио Београду – најприје као новинар, а потом као уредник "Новости дана", "Дневника" и "Радиоскопа".

Истовремено је на телевизији сарађивао у образовном и спортском програму.

За уредника "Програма 202" изабран је 1979. године, а три године касније прешао је на телевизију на мјесто уредника Забавно-рекреативног програма.

Убрзо се вратио Радио Београду и крајем 1985. именован је за главног и одговорног уредника Првог програма Радио Београда. Од маја 1990. до августа 1991. био је директор Радио Београда.

Тада је са неколико најближих сарадника смијењен из политичких разлога и принуђен да напусти РТС, а убрзо и земљу због притисака и прогона.

Након три године, вратио се у земљу и радио као слободни новинар у "Медија центру". За словеначки лист Дело писао је приказе најзначајнијих домаћих књига.

У јулу 2001. након девет година вратио се у РТС на мјесто уредника Културно-умјетничког програма. Године 2006. први пут је изабран за директора Телевизије Београд.

За вршиоца дужности генералног директора РТС-а изабран је у октобру 2013. године, након смрти Александра Тијанића. Водио је кућу до маја 2015. године, када је за новог директора изабран Драган Бујошевић.

Оснивач је Галерије РТС-а, покретач "Културног дневника", "Малог дневника" намијењеног дјеци и документарног серијала "Заборављени умови". До прије неколико мјесеци, док га болест није спријечила, био је предсједник Савјета за ликовно стваралаштво и Издавачког одбора РТС-а.