latinica  ћирилица
20/09/2023 |  20:22 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Цицовић: Само јединством и саборношћу можемо сачувати свој идентитет

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се седмодневним програмом манифестације Дани Српске у Србији жели послати порука да само јединством и саборношћу можемо сачувати свој идентитет, језик и писмо, културу, вјеру и традицију, народну и државну политику, школе и универзитете гдје је ширење знања без граница и васпитавање младих у светосавском духу гаранција будућности српског народа у Републици Српској, Србији, Црној Гори и расејању.
Млађен Цицовић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Млађен ЦицовићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Цицовић је истакао да је једанаеста година манифестације истовремено и први корак у другој деценији настојања да се сваке године у само седам дана Србији представи политика, привреда, култура и умјетност Републике Српске, додајући да је овогодишња манифестација посвећена српском идентитету.

Он је рекао да је српско народно стваралаштво морални основ који помаже да у савременом свијету из свега новог примамо оно што је добро и отворено сарађујемо са свима чије су намјере добре, а одбацујемо оно што се коси са нашим моралним принципима и интересима народа и државе.

- Све што нам се догађа већ се суштински догодило и на умјетнички начин казано у српској епској поезији и разумијевајући своју традицију и народно стваралаштво разумијемо и разумјећемо и своју садашњост и своју будућност. Слиједећи те основне поруке, трудили смо се, као и сваке године до сада, да у одабиру програма за нашу манифестацију, буду заступљени сви крајеви Републике Српске и да у таквом представљању наше Републике Српске програми стигну у градове и општине Србије од Суботице до Ниша - рекао је Цицовић обраћајући с ена отварању манифестације Дани Српске у Србији.

Он је изразио увјерење да ћеи ова манифестација имати своје мјесто у слици одличне, никад боље сарадње Републике Српске и Србије.