latinica  ћирилица
20/09/2023 |  20:42 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Додик: Срби јединствен народ; Важно да се окренемо себи (ВИДЕО)

Манифестација Дани Српске у Србији доказује да смо један народ, једна нација, вјера и идентитет и да нас је сплет околности кроз историју натјерао да будемо територијално посебни, а ми смо дио једног јединственог српског народа, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на отварању ове манифестације у Београду.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да је српски народ кроз историју свима доносио слободу, а да му велике силе нису дале да буде једно.

- Нису нам дали да будемо једна држава. Сасвим је било природно да Срби организују своју националну државу на простору данашње Србије и Српске и неких још простора и да то буде дио историјског дуга цивилизације, односно великих сила који је требало да буде дат Србима. Међутим, нама то није дозвољено, њима је једини циљ био да Србија буде слаба и српски народ разједињен. Нису нам дали да будемо једна држава иако је то тако природно - истакао је Додик.

Он је нагласио да манифестација Дани Српске у Србији говори да смо један народ и да никога не прогонимо и нећемо туђе.

Додик је истакао да је "у оваквим моментима важно да се окренемо себи, да смо једно без обзира на границе и формалности", захваливши руководству Србије на свему што чине за Републику Српску.

Додик је истакао да су подвале тврдње предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је Србија заинтересована наводно да распарча БиХ.

- БиХ не може да се састави по ничему, она је историјски потпуно декадентна и нема ниједан мали базични темељ који би могао да се изгради између народа да нема међународног фактора - рекао је Додик.

Додик сматра да многи идеју о националној држави на територији коју већински доминантно покрива српски народ посматрају као јерес и да се о томе не смије говорити.

- Зато је ова манифестација да се о томе говори да смо један народ. Ми никога не прогонимо, ништа туђе нећемо, сви су добродошли да живе са нама - рекао је Додик