latinica  ћирилица
20/09/2023 |  21:34 ⇒ 21:34 | Аутор: СРНА

Идентитет Српске утемељен на светосавском вриједносном систему

Његово преосвештенство викарни епископ јегарски Нектарије рекао је вечерас да је Република Српска настала у незамисливој егзистенцијалној агонији и да је безусловно обавезана да буде мајка и гарант слободе свих њених житеља, јер јој је идентитет утемељен на светосавском вриједносном систему.
Епископ Нектарије - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Епископ НектаријеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- У једној од посебно тешких и трагичних околности које су нас измјештале из ријечног корита био је грађански рат у БиХ. Снажна потреба да се преживи и живи као свој на своме, гдје мора бити мјеста за свакога, изњедрила је Републику Српску - подсјетио је владика Нектарије, који је на свечаном отварању манифестације Дани Српске у Србији присуствовао у име Његове светости патријарха српског Порфирија.

Према ријечима владике Нектарија, српски народ, попут невелике ријеке чији су ток углавном мијењале тешке историјске околности, непрестано свједочи да слобода нема цијену.

Епископ Нектарије окупљенима је пренио благослов патријарха српског и поручио да му је изузетна част да учествује у отварању ове освједочено племените манифестације.

- Стални ултиматуми тобожњих пријатеља и вишевјековна тиранија окупатора, константни притисци Запада да се одрекнемо себе, уз сиротињу и болести, сатирали су наш народ скоро до истребљења, гонећи га да остави вјековна огњишта и гробове предака и не чека рођење потомака - навео је владика Нектарије.

Владика Нектарије је истакао да се српски народ, гријан православном вјером и кријепљен искључиво светосавском Црквом, није смрзао, нити изгубио на хладној овоземаљској вјетрометини.

- Српски народ претаче болни унутрашњи крик у побједнички поклич, како вели пјесник, "волови трпе јарам, а не људи". Бог је слободу дао за човјека. У тој богочовјечанској тананој нити човјек се вреднује колико и сам себи одређује цијену - указао је епископ Нектарије.

Владика је објаснио да једино слободом, кад је она афирмативна како за себе, тако и за своје ближње, човјек остаје одан Богу.

- Ми крштени Срби никада не смијемо сметнути с ума да смо достојни потомци наших крштених предака - пренио је владика Нектарије ријечи патријарха Порфирија.

Владика Нектарије је рекао да сопствену слободу треба претварати у добру вољу ка ближњем и обезбјеђивати основни услов квалитетног суживота са свима другима.

То је, како је истакао владика Нектарије, главна одлика српског народа кроз вијекове и категорички императив за садашњу генерацију и свети завјет будућим покољењима.