latinica  ћирилица
20/09/2023 |  21:44 ⇒ 21/09/2023 | 07:18 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије у Зворнику: Црква и народ у Српској су једно (ФОТО/ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије допутовао је у Зворник и започео дводневну посјету овом граду током које ће сутра освештати Саборни храм Рођења Пресвете Богородице.
Патријарх Порфирије у Зворнику - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије у ЗворникуФото: РТРС

Српског патријарха су дочекали Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије са свештенством, монаштвом и вјерним народом, а у част његовог доласка у Старом храму Рођења Светог Јована Крститеља служена је доксологија.

Његова светост биће први патријарх који ће, након 90 година, служити Свету архијерејску литургију у Зворнику, што је један од разлога за велико интересовање вјерника да га дочекају и присуствују служби.

Вјерници кажу да је велика част, након 90 година, дочекати патријарха у овом граду.

Патријарх је поручио да је највећи и најважнији благослов за све оне који долазе у Републику Српску да могу душом да осјете да су црква и народ једно.

- Може бити, и има различитих погледа и ставова по неким питањима, али је једино и суштинско питање да постоји један народ који је јединствен, опстаје у јединству зато што у њему постоји Српска православна црква, православна вјера - рекао је патријарх у бесједи након служења доксологије.

Патријарх Порфирије је нагласио да је православна вјера нит која спаја сва времена и све вијекове од када су православни Срби на овим просторима.

- Нигдје другдје као овдје у Републици Српској се не осјећа тајна присуства благодети Божије, тајна Христова, тајна крста, тајна страдања, али не страдања за било шта, него тајна крста и тајна страдања ради своје православне вере да би са њом живјели - рекао је патријарх Порфирије.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је да је народ увијек био уз цркву и са црквом.

Света литургија са освећењем храма почиње сутра у 8.30 часова. Литургији ће, између осталих, присуствовати предсједник Српске Милорад Додик и премијер Радован Вишковић.

Градња Саборног храма Рођења Пресвете Богородице почела је 2008. године. Грађевински радови на овом храму су завршени, док је фрескописање у току.