latinica  ћирилица
20/09/2023 |  21:47 ⇒ 21/09/2023 | 07:57 | Аутор: РТРС

Вишковић: Упркос притисцима, Српска никад стабилнија (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Српска неће пропасти, иако, како истиче, душебрижници већ 25 година то прижељкују.
Вишковић и Ђаковић - Фото: РТРС
Вишковић и ЂаковићФото: РТРС

- Упркос притисцима дијела међународне заједнице, Република Српска има најмању стопу задужености. Дуг 31. јула 2023. године је износио 39,5 одсто БДП-а, док је горња граница 60 одсто. Важно је рећи да Српска од свог настанка до сада има најмању стопу задужености - рекао је Вишковић у емисији Телеринг.

Премијер је истакао да Република Српска увијек има и може да рачуна на помоћ пријатељских земаља.

Вишковић је рекао да је и пријевремена исплата августовске пензије још један позитиван економски показатељ да Српска измирује своје обавезе и да је стабилна.

- И у будућности Влада ће на вријеме сервисирати своје обавезе. Ријешили смо питање борачког додатка, па ће тако сви борци имати право на борачки додатак, који је прије износио 2,2 КМ, а од Нове године три марке по мјесецу - рекао је Вишковић.

Српска је у протеклом периоду, каже Вишковић, реализовала и давање за социјално-енергетски осјетљиве породице.

- Тако је 67.000 домаћинстава добило овај вид помоћи, док с друге стране други ентитет није ни почео са реализацијом - истакао је Вишковић.

Говорећи о украјинско-руском сукобу и о томе да ли може прелити и на наше просторе, премијер је рекао да је то могуће, уколико "сценаристи" буду то жељели.

- Ништа није у нашим рукама, као што смо имали примјер и са короном, која није била наш производ. И тада сам говорио да је то исконструисано. Сада сам више него сигуран да је то тако и било - навео је Вишковић.