latinica  ћирилица
21/09/2023 |  07:39 | Аутор: ТАНЈУГ

У Београду одржана премијера српског филма "Што се боре мисли моје"

Свечана премијера новог домаћег филма "Што се боре мисли моје" редитеља Милорада Милинковића, по чувеној пјесми кнеза Михајла Обреновића, одржана је у Београду, на великој сцени Мтс Дворане.
Премијера филма "Што се боре мисли моје" (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић) -
Премијера филма "Што се боре мисли моје" (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић)

На премијери у бившем Дому синдиката поклонила се ауторска и глумачка екипа на крају пројекције, уз дуготрајан аплауз.

Свјетска премијера филма је одржана 1. септембра на самом затварању фестивала "Филмски сусрети" у Нишу, а филм је приказан и у Бечу, као и 15. септембра у Крагујевцу, поводом великог јубилеја, обиљежавања 200. годишњице од рођења кнеза Михаила Обреновића.

Режисер и сценариста Милорад Милинковић је за Танјуг синоћ изјавио да за премијеру у Београду има први пут трему у животу.

- Искрен да будем, никада нисам имао трему у каријери, а ово ми је већ седми дугометражни филм. Ни за један од тих филмова нисам био у нервози, чак ме трема није дрмала ни кад смо са овим филмом били у Нишу и Крагујевцу. Али зато сада у Београду имам огромну трему, не умијем да објасним зашто - открио је Милинковић.

Историјско остварење "Што се боре мисли моје" говори о убиству кнеза Михаила Обреновића, као и догађајима који су непосредно претходили самом трагичном чину.

Анатомија убиства, хроника постепено најављеног злочина, паукова мрежа која се обавија око протагонисте, јесте оквир најновијег пројекта.
Осим те јасне основе у жанру трилера историјских оквира, гдје се кује завјера све вријеме, овде је утиснута и љубавна прича између Кнеза Михаила и његове знатно млађе вјеренице Катарине Константиновић.

Под слоганом "Најпознатији атентат о коме ништа не знамо", филмска прича према идеји режисера Милинковића, покушава да разоткрије починиоце и налогодавце мистериозног убиства.

Главну улогу Обреновића тумачи Драган Мићановић. Уз Мићановића значајне улоге имају Милош Тимотијевић, Јана Ивановић, Наташа Нинковић, Небојша Дугалић, Лука Грбић, Тамара Крцуновић, Александар Срећковић Кубура, Љубиша Савановић.

У епизодним ролама наступали су Зоран Цвијановић, Ненад Окановић, Марко Гверо, Ђорђе Стојковић, Маја Чампар, Стојша Ољачић, Милош Влалукин, Иван Ђорђевић Џуди, Даниел Сич, Дамјан Кецојевић, Дејан Тончић, Филип Хајдуковић и многи други.

Цијела глумачка и ауторска екипа је на премијеру испред Мтс Дворане долазила свечано у кочијама са коњима, да буду у стилу самог филма, уз оркестар у холу са староградском музиком.

Након дистрибуције у биоскопима, биће приказан и у форми мини ТВ серије.