latinica  ћирилица
21/09/2023 |  08:26 ⇒ 09:35 | Аутор: РТРС

Дани Српске у Србији: Богат и разноврстан програм у Београду, Новом Саду и Крагујевцу

Богат и разноврстан програм манифестације Дани Српске у Србији, коју организује Представништво Републике Српске, данас ће бити представљен у Београду, Новом Саду и Крагујевцу.
Дани Српске у Србији - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Дани Српске у СрбијиФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На Факултету драмских уметности у Београду планирана је пројекција филмова студената Академије умјетности у Бањалуци подржаних од Аудио-визуелног центра Републике Српске - "Гугуто Мемето", "Очевина", "Кад заборавиш јули" и "Дом културе", саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији.

Пројекцији ће присуствовати министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, ректор Универзитета уметности у Београду Мирјана Николић, декан Академије умјетности у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан и вршилац дужности директор Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић.

У Огранку Српске академије наука и уметности у Новом Саду представници Академије наука и умјетности Републике Српске представиће четврти и пети том Енциклопедије Републике Српске.

О Енциклопедији би, како је најављено, требало да говори предсједник АНУРС Рајко Кузмановић и генерални секретар ове институције Драго Бранковић.

Промоцији ће присуствовати и Стојичићева, Цицовић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку дјелатност Зоран Милошевић.

Стојичићева и Цицовић састаће се у Покрајинској влади са покрајинским секретаром за високо образовање и научноистраживачку дјелатност Зораном Милошевићем и покрајинским секретарим за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драганом Милошевић.

Делегацију Републике Српске коју чине Стојичићева, Кузмановић, Бранковић и Цицовић примиће у Градској кући у Новом Саду градоначелник Милан Ђурић.

Програм у Новом Саду завршава се у Културном центру Нови Сад, гдје ће глумци Градског позоришта Градишка играти представу "Миропомазани".

Представа је рађена према тексту Зорана Тодоровића, редитељ је Слободан Перишић, а играју Александар Стојковић, Сњежана Мишић, Павле Павић, Божана Кукило, Адмир Мешић, Исидора Радуловић и Бојан Колопић.

У Крагујевцу ће се у Књажевско-српском театру Културна сцена "Мале ствари" из Требиња представити монодрамом "Јефимија, Јелена Мрњавчевић", у којој игра Тијана Николић. Представу је режирао Жељко Милошевић према тексту Звонимира Костића, док драматургију потписује Александра Васиљевић.

Делегација из Републике Српске коју чине Милошевић и Николићева, те савјетник и сарадник у Представнштву Републике Српске у Србији Ања Вукелић и Ана Љутић, разговараће у Управи града Крагујевца са помоћником градоначелника за културу и информисање Аном Петровић.

Програми 11. манифестације "Дани Српске у Србији", биће настављени сутра у Краљеву, Зрењанину и Крушевцу, а у наредним данима у Суботици, Сомбору, Чачку, Бајиној Башти и Нишу.