latinica  ћирилица
21/09/2023 |  08:44 ⇒ 09:13 | Аутор: РТРС

Фонд солидарности насљедник Фонда солидарности за обнову и Компензационог фонда

Приједлог закона о фонду солидарности Републике Српске предвиђа да овај фонд преузме сва права и обавезе Фонда солидарности за обнову Републике Српске и Компензационог фонда Републике Српске, а тим актом треба да се уреди пружање помоћи у Српској.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Циљ је да се омогући пружање помоћи на начелима солидарности усљед елементарних непогода, природних, техничко-технолошких и еколошких катастрофа, заразне болести људи и животиња, озбиљних поремећаја на тржишту и свих других непредвиђених догађаја.

Из образложења овог приједлога закона, који ће се наћи на наредној сједници Народне скупштине, Фонд солидарности ће преузети права и обавезе друга два фонда даном ступања на снагу.

- Формалноправно, даном ступања на снагу овог закона престају да постоје Фонд солидарности за обнову Републике Српске и Компензациони фонд Републике Српске, а уколико постоје одређене неизвршене обавезе из претходног периода, њих ће са даном ступања на снагу овог закона преузети фонд солидарности - наведено је у тексту образложења приједлога закона.

У тексту предложеног закона наведено је да се њиме уређују пружање помоћи у Републици Српској, оснивање, дјелатност и организација фонда солидарности Српске, начин прикупљања, управљања и располагања средствима за пружање помоћи, поступак додјеле средстава, извјештавање и надзор над прикупљањем, додјелом, односно распоређивањем средстава за пружање помоћи.

Приједлог закона о фонду солидарности Републике Српске требао би да се по хитном поступку нађе пред посланицима Народне скупштине у уторак, 26. септембра.