latinica  ћирилица
21/09/2023 |  09:08 ⇒ 09:17 | Аутор: СРНА

Чека се ПД ПС БиХ да би кренула процедура избора извођача радова за соларне панеле

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да ће процедура избора извођача радова за инсталирање соларних панела на кровове кућа у Српској почети чим у Парламентарној скупштини БиХ буде све завршено у вези са измјенама Закона о ПДВ-у.
Соларни панели - Фото: РТРС
Соларни панелиФото: РТРС

- Покренули смо иницијативу за измјену Закона о ПДВ-у који би омогућио да се изврши пребијање потрошене и произведене електричне енергије како би исплативост инсталирања соларних панела на кровове кућа била вишеструко већа - рекао је Петровић за Глас Српске.

Он је објаснио да је, према постојећем закону, немогуће извршити инсталацију соларних панела на крововима кућа јер би то била неповољна варијанта.

Петровић је навео да Управа за индиректно опорезивање БиХ захтијева да за сву енергију коју грађани преузму морају и да плате ПДВ, а то није намјера Електропривреде.

Према његовим ријечима, иницијатива је требало да буде на сједници Представничког дома крајем јула, али до тога није дошло.

- Не знам зашто се све одуговлачи. Чим све буде окончано у парламенту БиХ, кренућемо у процедуру избора извођача радова. Овако немамо основ да закључимо уговор. Обуставили смо и анкетирање док све ове процедуре не буду окончане на нивоу БиХ - закључио је Петровић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сања Вулић рекла је да су иницијативу која је стигла од Електропривреде прослиједили Законодавно-правном сектору парламента БиХ.

- Очекујем да ће они ускоро завршити свој посао како би приједлог измјена Закона о ПДВ-у могао да се нађе у парламентарној процедури. Вјерујем да ће те измјене имати подршку свих посланика. Надам се да неће бити ни националних нити било каквих других препрека за подршку том закону, јер је то у интересу свих грађана - рекла је Вулићева Гласу.

На јавни позив за учешће у пројекту уградње соларних панела на кровове у систему купац-произвођач /прозјумер/, који је био отворен од 15. августа до 15. октобра, пријавило се око 5.000 домаћинстава.

Тада је наведено и да ће тај програм енергетске одрживости домаћинстава у првој фази обухватити око 50.000 домаћинстава у Српској, тачније 50.000 фотонапонских система инсталисане снаге од три до седам киловата.