latinica  ћирилица
21/09/2023 |  09:35 ⇒ 10:06 | Аутор: РТРС

Кошарац тражи да се на Генералној конференцији ИАЕА упозори на проблем Трговске горе

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац затражио је да представник БиХ на Генералној конференцији Међународне агенције за нуклеарну енергију /ИАЕА/ укаже на проблем изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

У допису Министарству иностраних послова БиХ, које ће представљати БиХ на овој конференцији у Бечу, Кошарац је истакао да је неопходно да се на високом дипломатском нивоу поново упозори на добро познате нелегитимне поступке Хрватске по питању активности на Трговској гори.

- Наш обавеза је да искористимо сваку могућу прилику како бисмо пред међународном јавношћу константно указивали на неприхватљивост изградње спорног објекта на Трговској гори. С тим у вези, сматрам да је потребно да представник БиХ на конференцији у највишем међународном тијелу за нуклеарну енергију јасно укаже на проблем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, потребно је да указати на чињеницу да се БиХ противи намјери Хрватске да у непосредној близини границе изгради спорни објекат на Трговској гори, гдје планира да смјести сав институционални радиоактивни отпад и истрошене изворе који се тренутно налази на њеној територији, али и 50 одсто радиоактивног отпада ниске и средње активности из Нуклеарне електране Кршко из Словеније.

- Избор ове за нас у потпуности неприхватљиве локације извршен је без било каквих консултација са БиХ. Наше примједбе дате на Стратешку студију утицаја на животну средину из 2015. године су игнорисане и никад нам званично није достављен одговор - истакао је министар Кошарац.

Он је подсјетио да је у 2023. години Хрватска започела израду најновије Студије утицаја на животну средину, те да је БиХ доставила своје примједбе на овај документ, укључујући и оне са аспекта ИАЕА стандарда, које Хрватска флагрантно крши, али се оне такође у потпуности игноришу.

- На конференцији у Бећу морамо поново апеловати на Хрватску да поштује међународне конвенције чија је потписница, а посебно ЕСПОО Конвенцију, као и међународне страндарде који се односе на складиштење радиоактивног отпада, а које већ евидентно не поштује нити планира да поштује - додао је Кошарац.

Нагласио је такође да је потребно поново позвати Хрватску да размотри и друге локације за складиштење радиоактивног отпада или да отпад складишти тамо гдје је и настао - на територији Словеније.

67. Генерална конференција Међународне агенције за нуклеарну енергију биће 29. септембра 2023. године у Бечу.