latinica  ћирилица
21/09/2023 |  10:24 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

"Кочићево перо" додијељено књижевнику Ненаду Шапоњи

Књижевнику Ненаду Шапоњи додијељена је књижевна награда "Кочићево перо" за љето 2023. године за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи за књигу "Психологија гравитације", у издању новосадског "Прометеја", једногласна је одлука жирија.
"Психологија гравитације" Ненада Шапоње - Фото: СРНА
"Психологија гравитације" Ненада ШапоњеФото: СРНА

Никола Вуколић, предсједник жирија у којем су били и Миљенко Јерговић и Младен Весковић, рекао је да је Шапоња један од најзначајнијих пјесника у региону, али је значајан чинилац и ширег пјесничког поднебља.

- Он је један од оних малобројних српских пјесника који су свестрано образовани. Различитост његових образовних кодова његов, рекли бисмо, цјелокупни дискурс поетичког обрасца, који бисмо без устезања могли назвати `шапоњизам`, декодира кроз различита интелектуално-спознајна искуства - навео је Вуколић, саопштено је из Задужбине "Петар Кочић Бањалука-Београд".

Он је додао да је Шапоња још једном на себи својствен начин доказао снагу, полисемантичност и импресивност свог лирског израза.

Награда "Кочићево перо", коју додјељује Задужбина "Петар Кочић Бањалука-Београд", биће свечано уручена почетком октобра у Вуковој задужбини у Београду.

О добитнику награде, између осталих, говориће књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић, Младен Весковић и Предраг Јашовић.