latinica  ћирилица
21/09/2023 |  10:58 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

"Српске судије да напусте Суд ако не буде прихваћена жалба за Јошаницу"

Све судије из реда српског народа треба да напусте Суд БиХ ако не прихвати жалбу Тужилаштва на одбијање оптужнице за ратни злочин над Србима у Јошаници, јер ће у супротном бити саучесници у амнестирању злочинаца, изјавио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

- Ово је црвена линија преко које нећемо прећи. Уколико не буде прихваћена жалба коју ће, надам се, Тужилаштво уложити, јавно тражимо од свих судија из реда српског народа да напусте овај суд, јер ако остану и они ће за нас бити саучесници у амнестирању ових и оваквих злочинаца - рекао је Којић.

Којић је истакао да Република Српска послије овога мора кренути у своју самосталност јер са оваквим судством, са Институтом за тражење несталих, овдје нема перспективу.

- Ми смо у БиХ угрожени и то је сваким даном све очигледније - нагласио је Којић.

Он је указао и да се опет показало да је БиХ земља апсурда будући да се прво из федералних медија сазнаје да је Суд БиХ одбио оптужницу за ратне злочине над Србима из Јошанице.

- Поново се показало да је овај Суд касапница за Србе, касапница за истину о страдању Срба и оружје против српских жртава. Да ли је могуће да се случај "Јошаница" доводи у питање? Ко се то дрзнуо да одбије оптужницу за један од највећих злочина над Србима у претходном рату? - упитао је Којић.

Којић је навео да је упозоравао да ће се и овај процес завршити као и случај "Орић", "Дудаковић" и остали у којима се амнестирају крвници и убице српске нејачи.

- Нећемо дозволити да и ово звјерство прође некажњено, нећемо дозволити да Комшићеве и Бећиревићеве квалификације жртава Јошанице као агресора буду важније од правде по којој касапи БиХ правосуђа морају почети да раде. Поручујемо БиХ правосуђу да или ће ови злочинци бити оптужени и осуђени или овог суда више неће бити - закључио је Којић за Срну.

Суд БиХ одбио је оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године.

Из Тужилаштва су навели да ће се жалити на ову одлуку Суда који им је за то одредио рок од 24 часа.