latinica  ћирилица
21/09/2023 |  11:23 | Аутор: СРНА

Грубешић: За Суд БиХ српски цивили легитиман војни циљ - уложићемо жалбу

Тужилаштво БиХ уложиће жалбу на одлуку Суда БиХ који је одбио оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратне злочине над Србима у Јошаници и другим мјестима, и то уз образложење да су "наведена мјеста била легитиман војни циљ", рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

- Тужилаштво БиХ није сагласно са таквим наводима, јер је оптужницом обухваћено убиство 75 особа, углавном цивила, међу којима 31 жена, малољетна лица, укључујући и дијете од двије године, као и особе старије животне доби, које никако не могу бити легитиман војни циљ, што је и став стручног вјештака - прецизирао је Грубешић за Срну.

Он је додао да ће због тога у законском року, до краја дана, бити уложена жалба на ову судску одлуку.

Суд БиХ одбио је оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године, потврђено је Срни у Тужилаштву БиХ.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

- Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село, насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце, најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа жртва била је дјевојчица од двије године - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.