latinica  ћирилица
21/09/2023 |  11:30 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Зар убиство дјетета није довољан доказ за Суд БиХ?

Предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац оцијенила је срамном, безобразном и дволичном одлуку Суда БиХ да одбаци у потпуности оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године, наводећи да је то још један примјер двоструких аршина према Србима и доказ да нема сврхе да постоје Суд и Тужилаштво БиХ.
Фоча, Горња Јошаница:  страдали 19. децембра 1992. године, на кућном прагу - Фото: СРНА
Фоча, Горња Јошаница: страдали 19. децембра 1992. године, на кућном прагуФото: СРНА

Коментаришући појашњење ове одлуке за одбацивање оптужнице - да је разлог за то јер "нису образложени чињенични наводи о кривичним дјелима", Граорчева је рекла да је то жалосно, те упитала - зар убиство дјетета од двије године није довољан доказ?

- И за очите случајеве ратних злочина нема воље за осудом, зар убиство дјетета од двије године није довољан доказ, зар све иједна цивилна жртва Јошанице не заслужује да злочинци буду кажњени? - упитала је Граорчева, нагласивши како је могуће под таквим принципима живјети и вјеровати у право и правду у БиХ.

- То се могло и очекивати. Зар да у БиХ процесуирају и осуде Бошњаке за злочине над Србима, и то команданте!? - навела је она.

Граорчева је запитала да ли је ово до сада било само мазање очију српског народа да ће се злочинци наћи пред лицем правде.

- Зар је могуће да само када је ријеч о нашим жртвама за њих нема довољно доказа, није испоштована процедура, нису образложени чињенични наводи? Срамно, безобразно, дволично! Двоструки аршини према нама у овоме, као и у другим стварима које се тичу рата - истакла је Граорчева за Срну.

Она је закључила да, ако се један овакав злочин, као што је злочин у Јошаници код Фоче 1992. године, не може процесуирати, онда заиста нема сврхе да постоје ни Суд, ни Тужилаштво БиХ.

Суд БиХ одбио је оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године.

Из Тужилаштва су навели да ће се жалити на ову одлуку Суда.