latinica  ћирилица
21/09/2023 |  12:00 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Мијатовић писала Стевандићу због Нацрта закона о посебном регистру и јавности рада НВО

У писму предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу, комесарка Савјета Европе за људска права Дуња Мијатовић изражава забринутост због Нацрта закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, која је уврштена на дневни ред сједнице Народне скупштине заказане за 26. септембар 2023.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Мијатовић наглашава да Нацрт закона којим се успоставља посебан правни режим за невладине организације које примају било који облик страног финансирања или друге помоћи страног поријекла изазива забринутост за људска права, као што је наведено и у заједничком мишљењу Венецијанске комисије и ОСЦЕ-а.

- Легитимни циљ повећања транспарентности рада НВО не треба тражити несразмјерним или дискриминаторним средствима, науштрб ефективног уживања људских права и слобода - каже Мијатовићева.

Она наглашава "позадину све рестриктивнијег окружења за цивилно друштво" у Српској, те позива представнике у НСРС да не гласају за усвајање овог нацрта закона и да осигурају сигурно и повољно окружење за невладине организације и браниоце људских права, у складу са релевантним стандардима Савјета Европе.