latinica  ћирилица
21/09/2023 |  12:05 ⇒ 28/09/2023 | 09:40 | Аутор: РТРС

Смајлагић: Сањам европски Борац

Ирфан Смајлагић, тренер рукометаша Борца и некада најбоље десно крило, рекао је за Радио Републике Српске да од првог дана доласка у Борац размишља о његовом европском путу и о томе да играче припреми да буду конкурентни за Европу.
Ирфан Смајлагић - Фото: РТРС
Ирфан СмајлагићФото: РТРС

Некада најбоље десно крило свијета, искусни рукометни стручњак и трофејни рукометаш ове сезоне је сјео на клупу клуба у којем је стекао пуну играчку афирмацију. Памти и она успјешна времена, али и ова мање успјешна када су у питању резултати.

- Упоређивати квалитет данашњих играча са оним који су неки играли је тешко. Квалитет је сада доста нижи, што не значи да се не може подићи, али то се мора урадити кроз системски рад. Тешко је то све поредити, сваки дан се мијења и много је другачије када се вратите послије 36 година. Требало би мало више времена да се објасни шта је све другачије, али остали су трофеји, остали су поједини људи који су направили историју овог клуба и увијек је лијепо вратити се - рекао је Смајлагић и додао:

- Ја сам у Борац дошао са 18 година, прво крило био је Раде Унчанин А репрезентативац, друго крило Б репрезентативац, треће омладински репрезентативац. Тако на свакој позицији, пута шест, то су 24 играча, па ти опстани ту. То мора донијети квалитет. Том систему ћемо тежити и сада - рекао је један од најбољих рукометаша свијета.

Смајлагић истиче да у Борац није дошао као туриста већ да има високе амбиције са екипом.

- Имамо амбиције, смијешно је говорити да радимо, а да немамо амбиције. Желимио одиграти што боље сваку утакмицу, желимо да сваким даном, сваким тренингом подижемо квалитет и да с боримо за врх. С обзиром на велики број играча који прихватају принципе рада, који су предани, сасвим сигурно ће резултат бити добар. Кратак је рок који имамо пред собом, играчи имају доста лоших навика, али ушли су у воде професионализма и дизаћемо игру на виши ниво - рекао је Смајлагић.

Он истиче да од првог дана размишља о европском путу Борца.

- У клубу могу неке постулате, неке критетрије имплементирати, желим да припремим играче за БХ лигу, али прије свега да данас-сутра могу изаћи у Европу и испунити европске критеријуме. Критеријуми су захтјевни, али то је професионализам. Превише цијеним рукомет да бих радио с неким ко нема амбиције, ко није предан и спреман за одрицање - истакао је Смајлагић.

Стварали смо рукомет

Ирфан Смајлагић истакао је да никада није имао узоре међу старијим играчима.

- Ми спадамо у генерације које су стварале рукомет. Када ме неко пита ко ти је узор ја то не могу рећи јер нисмо имали узоре. Већина шутева који се изводе су наша иновација, да ли играча из Бањалуке, Метковића... Ја не видим ништа ново што би била нека креација. Сада је само рукомет више експониран.

Оно што сам желио да имамо је ростер попуњен конкуренцијом, да кроз конкуренцију подижемо квалитет. Без конкуренције је тешко направити квалитет. Клуб је конректно и веома брзо реаговао - рекао је Смајлагић.

Аутор: Бојан Божић