latinica  ћирилица
21/09/2023 |  12:11 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Плате полицијских службеника расле

Плате запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске више пута су биљежиле раст, па је тако нето плата полицијског службеника са средњом стручном спремом у јануару 2015. године износила 840 КМ, док септембарска плата 2023. године износи 1.329 КМ, речено је Срни у МУП-у поводом најава протеста синдиката.
МУП Српске (Фото: instagram.com/mup.srpske) -
МУП Српске (Фото: instagram.com/mup.srpske)

Истовремено, плата полицијског службеника са високом стручном спремом у јануару 2015. године износила је 1.200 КМ, а септембарска плата 2023. године износи 1.762 КМ.

Према подацима МУП-а, нето примање државног службеника са средњом стручном спремом у јануару 2015. године износило је 700 КМ, а септембарска плата 2023. године износи 1.020 КМ, док је плата државног службеника са високом стручном спремом у јануару 2015. износила 1.200 КМ, а септембарска плата 2023. године износи 1.695 КМ.

ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О ПИО – ПОВОЉНИЈЕ ПЕНЗИОНИСАЊЕ

МУП Српске је препознао потребу побољшања материјалног статуса полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије, те је, уз подршку Владе, Народна скупштина Републике Српске 2019. године усвојила Приједлог закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима којим ће се приликом обрачуна пензијске основице за полицијске службенике користити петогодишњи просјек, односно пет најбољих година које су они остварили током радног стажа, чиме је значајно увећана пензија полицијског службеника, истакли су из МУП-а.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић најавио је протесте пет гранских синдиката, укључујући Синдикат радника унутрашњих послова Српске, за 29. септембар у Бањалуци, уз тврдњу да Влада није испоштовала споразум из јуна 2022. године.

Из Владе тврде да је испоштован споразум и да предлажу састанак у четвртом квараталу како би анализирали могућности за раст плата јер Влада "не бјежи од повећања плата када има довољно средстава у буџету".

Сидникатима је спорна четврта тачка споразума, која предвиђа да Влада у другом кварталу 2023. године "изврши анализу буџета, анализу плата запослених у јавном сектору Српске и анализу раста цијена и, у складу са резултатима те анализе, у договору са синдикатима, изврши усклађивање раста плата запослених у јавном сектору са растом прихода у буџету, растом инфлације и растом цијена".