latinica  ћирилица
21/09/2023 |  12:21 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Ангажовано 40 сезонских радника из Индије

Државна компанија "Плантаже" ангажовала је 40 сезонских радника из Индије за потребе бербе грожђа, која је увелико у току, а разлог ангажовања јесте недостатак сезонских радника из региона.
Берба грожђа - Фото: РТРС
Берба грожђаФото: РТРС

До сада су проблем радне снаге дјелимично рјешавали ангажовањем радника из земаља региона - Србије, БиХ и Сјеверне Македоније.

С обзиром да за ову врсту послова не постоји довољан интерес домаће радне снаге, као ни радне снаге у окружењу, "Плантаже" су, као и остали послодавци, принуђене да радну снагу траже ван граница региона.

- То радимо како бисмо обезбиједили континуирани процес производње, што је приоритет пословања. Ове године први пут имамо интересовање радника из азијских земаља. Око 40 лица из Индије тренутно је у фази добијања потребних дозвола за привремени боравак и рад - саопштили су из "Плантажа".

Са радницима из Индије "Плантаже" уредно закључују уговоре о раду, а превоз сезонаца из Индије коштао је неколико десетина хиљада евра.

- Зарада се исплаћује по учинку, по нормативу са цијенама рада за сваку операцију, са којим су запослени унапријед упознати. Осим редовне исплате зараде, ''Плантаже'', као послодавац, радницима обезбјеђују три оброка и бесплатан смјештај, као и трошкове превоза - навели су из "Плантажа".