latinica  ћирилица
21/09/2023 |  12:51 | Аутор: СРНА

Стојичић: Култура Републике Српске и Србије - једна и недјељива

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је да је култура Српске и Србије једна и недјељива, због чега је значајно континуирано одржавање манифестације "Дани Српске у Србији" у већем броју градова, али и што ће крајем године бити обновљена традиција организовања "Дана Србије у Републици Српској".
Жељка Стојичић - Фото: Уступљена фотографија
Жељка СтојичићФото: Уступљена фотографија

- Поносни смо на чињеницу да републичке установе културе активно остварују сарадњу са установама културе у Србији у складу са Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа и вјерујем да ће на основу опредијељености Министарства културе Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске ова сарадња бити додатно унапријеђена у наредном периоду - навела је Стојичићева.

Он је истакла да ће у оквиру ове манифестације бити представљен најбољи дио позоришне сцене, аудио-визуелне умјетности из Српске, али и уопште културне сцене у 11 градова у Србији, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

- Вјерујемо да ће публика бити задовољна културним стваралаштвом Републике Српске - рекла је Стојичићева поводом одржавања "Дана Српске у Србији".

Стојичићева ће данас у Новом Саду разговарати са покрајинским секретаром за културу Драганом Милошевић и покрајинским секретаром за високо образовање и научноистраживачку делатност Зораном Милошевићем, као и са градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем.

Она ће присуствовти и извођењу представе Градског позоришта Градишка "Миропомазани" коју је подржало Министарство просвјете и културе, у оквиру конкурса за најбољи необјављени драмски текст "Реци наглас".