latinica  ћирилица
21/09/2023 |  12:52 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

Српска увијек уз СПЦ (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Зворнику, гдје је кумовао Саборном храму Рођења Пресвете Богородице, да нема бољег улагања од оног у храмове и да Српска никада није оклијевала да буде са СПЦ, поготово када су се градили значајни објекти.
Патријарх Порфирије и Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Патријарх Порфирије и Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да је освештање новоизграђеног храма значајан културни, политички и историјски догађај.

- Давно смо кроз историју научили да није било СПЦ наш идентитет би био лутајући, изгубљен, не би били свјесни наше прошлости, а ако ње нисмо свјесни онда не можемо да управљамо садашњости. Ако не можемо да управљамо овим временом, онда сигурно немамо никакву будућност - навео је Додик.

Он је истакао да је храм у Зворнику стражар и мјесто окупљања.

- Ко год овдје пролази зна гдје је, свако наше мјесто мора да има наш храм да би било духовно снажно - поручио је Додик.

Додик је истакао да је веома поносан што Његова светост патријарх српски Порфирије, који је освештао Саборни храм у Зворнику, често посјећује Републику Српску, која је у цијелости посвећена потпуној сарадњи и подршци Цркви.

- У Републици Српској живи православни народ, али и други. Српска и српски народ желе слободу за сваког човјека без обзира ко је и шта је, уколико прихвата и жели да живи у миру, који прихвата легитимитет и легалност Српске која је за све широка и свима даје слободе - нагласио је Додик.

Он је истакао да су сви Срби један народ, да не постоје "босански Срби" већ Срби православци посвећени својој вјери, Цркви и свему што не чини српски идентитет.