latinica  ћирилица
21/09/2023 |  13:40 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Нуждић: Одлуком о Јошаници желе затворити причу о страдању Срба

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је одлука Суда БиХ да одбаци оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за злочин над српским цивилима у Јошаници код Фоче, показатељ да се желе зауставити сви процеси који треба да осуде одговорне за убијање Срба.
Виктор Нуждић - Фото: СРНА
Виктор НуждићФото: СРНА

- Искуство с правосудним институцијама на нивоу БиХ не даје нам за право да будемо оптимистични. Уставни суд, Суд и Тужилаштво БиХ генератор су незадовољства и проблема. Није новост да се понижавају српске жртве на овакав и сличан начин - рекао је Нуждић.

Он је упитао да ли је потребна 31 година да се потврди оптужница и да ли је мало 56 убијених цивила у Јошаници да би се то квалификовало као ратни злочин.

- Да ли је мало троје дјеце која су убијена, а најмлађа жртва имала је двије и по године? Истовремено, искористићу прилику да питам и да покушам добити одговор од амбасада западних земаља и ОХР-а, да ли је ово оно о чему свакодневно слушамо, а то је пут помирења, транзицијска правда и суочавање с прошлошћу? - питао је Нуждић за Срну.

Он је истакао да се показало и да правосуђе није независно, те да је изостала реакција на изјаву члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића који је позвао главног тужиоца да не процесуира злочин у Јошаници, индиректно називајући жртве агресорима.

- Да ли легитимни војни циљ представљају дјеца од двије и по године, као и људи који желе да прославе крсну славу. Овај злочин се десио на Никољдан 1992. године, што је наведено и у Атласу злочина над Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату - подсјетио је Нуждић.

Говорећи о најави Шмита о "прављење регистра ратних злочинаца и забрану њиховог именовања на функције", Нуждић је оцијенио да се међународна заједница и ОХР спремају да затворе све предмете ратних злочина.

- Јасно је на чију штету ће то ићи с обзиром на то да се највећи број непроцесуираних злочина управо односи на злочине гдје су жртве српске националности. То ће довести до изопаченог карактера о томе шта се дешавало 90-их година на овим просторима. Сви би требали да буду свјесни да се догађаји не могу везати само за поједине датуме, већ историја показује да су највећи страдалници у прошлом вијеку заправо Срби - навео је Нуждић.

Он је закључио да је до данас све било фарса када је ријеч о процесуирању злочина над Србима и указао на чињеницу да приликом обиљежавања страдања Срба нема присутних представника такозване међународне заједнице.

Суд БиХ одбио је оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године, потврђено је Срни у Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу за ратне злочине против 13 лица, некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, који се терете за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992. године.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.