latinica  ћирилица
21/09/2023 |  14:09 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

У Милићима обиљежен Дан безбједности саобраћаја

О безбједности саобраћаја данас су у оквиру Европске седмице мобилности упозната дјеца из вртића "Полетарац", Основне школе "Алекса Јакшић" и Средњошколског центра "Милутин Миланковић" у Милићима.
Милићи - Дан безбједности саобраћаја - Фото: СРНА
Милићи - Дан безбједности саобраћајаФото: СРНА

Самостални виши стручни сарадник за односе с јавношћу и међународну сарадњу Ауто-мото Савеза Републике Српске Перица Пећанац рекао је да су са малишанима у вртићу разговарали о правилима понашања у саобраћају и подијелили им свјетлоодбојни материјал.

- За средњошколце смо обезбиједили предавање, а након тога су пробали симулаторе чеоног судара, односно превртања, с циљем да осјете шта значи безбједносни појас, да схвате колико је важно бити везан током вожње - навео је он.

Пећанац је додао да је основцима одржано предавање о правилном понашању у саобраћају, односно како да буду што безбједнији учесници, да ли као пјешаци, бициклисти или сапутници у возилима.

Дјеци је предавање одржао Горан Бошњак из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, који је рекао да су током предавања ученици чули и причу лица са инвалидитетом које је због повреда задобијебних у саобраћајној незгоди остало непокретно, што је на ученике оставило највећи утисак, јер најбоље је да сви уче на туђим него на својим грешкама.

Мајо Јерковић задужен за безбједност саобраћаја у Милићима изјавио је новинарима да су им циљна група најмлађи које упознају о опасностима у саобраћају, а у сарадњи са Агенцијом за безбједност, чинећи све да едукативним активностима и улагањима у саобраћајну инфраструктуру обезбиједе сигуран саобраћај на подручју општине.

- Општина Милићи покренула је пројекат о нестандардним саобраћајним знаковима који ће се напајати на соларну електричну енергију, а радиће се и радари на двије локације који ће детектовати брзину возила, што ће обезбиједити сигурније одвијање саобраћаја - навео је Јерковић.

Ученица првог разреда гимназије Средњошколског центра "Милутин Миланковић" Сандра Милаковић изјавила је новинарима да је предавање значајно јер буди свијест у свима с обзиром да сви помало неозбиљно схватају саобраћај.

Данашњу активност организовали су Ауто-мото савез Републике Српске заједно са својим партнерима Агенцијом за безбједност саобраћаја Српске, Министарством унутрашњих послова Републике и локалном заједницом.