latinica  ћирилица
21/09/2023 |  14:40 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Којић: Предложени закон о спољним пословима оставио простора за политичко дјеловање

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић оцијенио је да би усвајање Приједлога закона о спољним пословима у форми како је предложен оставило простор за политичко дјеловање одређених представника у дипломатско-конзуларним представништвима, те сугерисао да га треба модификовати како би било спријечено лажно представање и сличне злоупотребе.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је током расправе на сједници Представничког дома оцијенио да је ријеч о системском закону, те да ће се доћи до другачије форме ако се буде амандмански дјеловало.

Он је указао и на неспроводивост закона који предвиђа да се у року од годину дана донесу подзаконски акти.

- И да усвојимо овај закон, како ћемо спријечити оне који се лажно представљају. Јуче смо у Савјету безбједности УН имали Жељка Комшића који се очигледно, како сам схватио колеге из реда Хрвата, лажно представља као представник хрватског народа, а изнио је одређене личне ставове који нису ставови Предсједништва БиХ - рекао је Којић.

Он је упитао у каквом се то систему живи у БиХ, гдје се, осим Комшић, лажно представља и Кристијан Шмит.

- Неки странац се лажно представља, али и неко ко је изабран на веома значајну функцију члана Предсједништва БиХ представља се да је изабран из реда хрватског народа - рекао је Којић, наводећи да треба донијети закон који ће спријечити такве појаве.

Којић је указао и на примјер Свена Алкалаја који је, такође, заступао личне и партијске ставове, истичући да такве дипломате нису сносиле никакве посљедице.

Додао је да се озбиљно може разговарати о доношењу закона, уколико буде модификован тако да се спријече те врсте злоупотреба.

Којић сматра да нису стечени услови за усвајање овог закона, истичући да га треба вратити Савјету министара на дораду.