latinica  ћирилица
21/09/2023 |  14:42 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Егић: Срамна одлука Суда БиХ о Јошаници

Одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против тринаест припадника такозване Армије РБиХ за злочин над 56 српских цивила у Јошаници је срамна! Нарочито је срамно образложење по којем је, између осталих, "ово село било легитиман војни циљ", рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.
Данијел Егић - Фото: РТРС
Данијел ЕгићФото: РТРС

- По којем основу небрањено село, у којем су боравили цивили, жене, дјеца и старци, може да буде легитиман војни циљ?! Па међу 56 цивила који су тамо мучки убијени била је 31 жена! Да ли старац од 88 година или недужна двогодишња дјевојчица, који су у Јошаници убијени, могу на било који начин да се доведу у везу с ратним дејствима? Нарочито је болна чињеница да су неке од жртава мучене и убијене на најсвирепији, људском уму несхватљив начин - каже Егић.

Индиректно, истиче, оваква одлука Суда БиХ представља још један подмукао покушај да се жртва трансформише у агресора.

- Понављам, одбијање оптужнице у најмању руку је срамно. Нажалост, ово је само још један доказ једностраног, селективног спровођења правде од стране Суда БиХ, по којем су Срби дежурни кривци за сва злодјела која су се током претходног одбрамбено-отаџбинског рата дешавала у БиХ. Правде за српске жртве нема, али зато очигледно има амнестије за злочинце. Бојим се да су овакве одлуке главна препрека на путу помирења којем би сви требало да тежимо - каже Егић.

Нада се да ће жалба Тужилаштва БиХ на како каже ову срамну одлуку, уродити плодом.