latinica  ћирилица
21/09/2023 |  14:48 | Аутор: СРНА

УИО: За осам мјесеци рекордних шест милијарди и 931 милион КМ

Управа за индиректно опорезивање БиХ у осам мјесеци ове године прикупила је рекордних шест милијарди и 931 милион КМ индиректних пореза, што је 495 милиона КМ више него лани, констатовано је на састанку предсједавајуће Савјета министара БиХ Борјане Кришто и директора Управе Зорана Тегелтије.
Новац (Фото: Централна банка) -
Новац (Фото: Централна банка)

Тегелтија је током састанак упознао Криштову о свим најважнијим пословним процесима које обавља Управа, као и о актуелним проблемима, посебно када је ријеч о кадровској структури и недовољном броју службеника, као и неадекватним условима за рад, посебно у Бањалуци.

Било је ријечи и о активностима планираним у наредном периоду које би требале допринијети унапређењу рада УИО и остваривању још бољих односа с пословном заједницом и грађанима у БиХ.

Кришто је поздравила ступање на снагу Правилника о допуни Правилника о примјени Закона о порезу на додану вриједност, чиме је направљен још један искорак ка пореским олакшицама за донирање хране, након што је Парламентарна скупштина БиХ усвојила Измјену Закона о ПДВ-у.

Она је упознала Тегелтију и о инцијативи Федералног завода за здравствено осигурање и реосигурање, као и са иницијативом Фонда здравственог осигурања Републике Српске за смањење, укидање или враћање ПДВ-а на лијекове, медицинске материјале, опрему, те осталу робу и услуге које набављају ради пружања здравствене заштите, а све са циљем растерећења пословања установа из области здравства, као и повећања квалитете здравствених услуга коју користе крајњи корисници.