latinica  ћирилица
21/09/2023 |  14:51 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Испуњене све обавезе у вези са побољшањем положаја радника у здравству

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске конструктивно сарађује са свим синдикатима у области здравства, те је испунило све до сада преузете обавезе у вези са унапређењем социо-економског положаја запослених у области здравства, речено је Срни у овом министарству.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

Када је ријеч о запосленим у јавним установама у области здравства, из Министарства подсјећају да су само у прошлој години плате запослених повећаване у три наврата, како кроз измјене закона, тако и повећањем цијене рада.

- То укључује и повећање плате за 100 КМ запосленима у јавном сектору, међу којима је и здравство, од августа прошле године, а које је реализовано кроз измјене коефицијената за обрачун плата, управо на основу Споразума ресорних министарстава у Влади Републике Српске са седам синдиката у области просвјете, здравства, управе, унутрашњих послова и правосуђа - наводе из овог министарства.

Истим споразумом предвиђено је и додатно повећање плата за запослене којима је нето плата испод просјечне у Републици за пет одсто.

То је, како се наводи, реализовано од почетка ове године, од када су у примјени измјене платних коефицијената којима је омогућено повећање основне нето плате запослених чија је нето плата била испод 1.200 КМ, ради додатног побољшања материјалног положаја ове категорије запослених.

У ресорном министарству кажу да је у мају прошле године са представницима синдиката потписана и нова Одлука о утврђивању цијене рада за сва запослена лица у јавним установама у области здравства Републике Српске и да је тако повећан износ цијене рада са 145 КМ на 159,50 КМ.

- Поред тога, министар здравља и социјалне заштите Српске са синдикатима је у прошлој години потписао и Посебни колективни уговор за запослене у јавним установама у области здравства Српске, на период од три године, а којим су додатно унапређена права радника у здравству у Српској - наводе из Министарства и додају да је овај уговор резултат добре сарадње и конструктивног дијалога Министарства са представницима синдиката и прихваћен је једногласно.

Како се наглашава, све ово говори у прилог чињеници да је Министарство скористило сваку прилику и изборило се да се вишак средстава из буџета усмјери здравственим радницима, а што никада није био резултат притисака, већ договора, у којима је Министарство увијек, са своје стране, спровело све што је договорено, те што, навод се, могу потврдити и синдикати.

- Влада Српске у претходном периоду учинила је много на побољшању економско-социјалног положаја радника у овој области, а Министарство здравља и социјалне заштите Српске остаје посвећено његовом даљем унапређењу, као и проналажењу дугорочних рјешења за стабилност здравственог система, у сарадњи са свим релевантним актерима - наглашавају у ресорном министарству.