latinica  ћирилица
21/09/2023 |  15:14 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

У прошлој години 238 обољелих од Алцхајмерове болести

У Републици Српској је у прошлој години од Алцхајмерове болести обољело укупно 238 лица, а од деменције укупно 1.534 лица, речено је Срни у Институту за јавно здравство Српске.
Руке (Фото: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT/илустрација) -
Руке (Фото: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT/илустрација)

Неуролог Владо Ђајић рекао је да је Алцхајмерова болест, прогресивна неизљечива болест мозга, карактеристична губитком памћења и способности расуђивања.

Он је навео да болест ремети не само квалитет живота обољелог, већ и цијеле породице, стварајући велике трошкове породици, здравственом осигурању и држави, с обзиром на то да су такви пацијенти у великом броју случајева неспособни за самостални живот и захтијевају помоћ или чланова породице, колективног или смјештаја у здравствену установу.

- Постоје многи лијекови који се дају и студије су показале да успоравају ток и прогресију, али у овом тренутку немамо лијек за који можемо рећи да лијечи Алцхајмерову болест - рекао је Ђајић.

Он је навео да ову болест најчешће изазивају проблеми у микроциркулацији, гдје долази до оштећења нервних ћелија, а највећи проблем је што се те нервне ћелије не могу регенерисати.

Ђајић је рекао да је Алцхајмерова болест најчешћи узрок прогресивне деменције код старијих особа, додавши да она доводи до психомоторног успорења и дезоријентације у времену и простору, према другима и према себи.

Он је додао да је Алцхајмерова болест једна од тема конгреса неуролога Србије, који се од данас до 24. септембра одржава у Нишу.

- На конгресу учествује више од 10 неуролога из Републике Српске, а биће разматрана сва неуролошка обољења, између осталих, и Алцхајмерова болест, новине у дијагностици, терапији, превенцији, лијечењу и третману тих обољелих. Нажалост, немамо још адекватан лијек да можемо да спријечимо настанак или посљедице - рекао је Ђајић.

Свјетска здравствена организација покренула је Свјетски дан борбе против Алцхајмерове болести 21. септембра 1994. Свјетски мјесец борбе против Алцхајмерове болести услиједио је 16 година касније, с првом кампањом подизања свијести реализованом 2010. у 12 земаља.

Према подацима Свјетске здравствене организације, 47,5 милиона људи широм свијета живи са деменцијом. Алцхајмерова болест одговорна је за око 50 до 70 одсто свих случајева деменције.

Највећи број обољелих припада групи становништва старијој од 60 година, док чешће оболијевају жене.