latinica  ћирилица
21/09/2023 |  17:34 ⇒ 17:41 | Аутор: Агенције

Изостанак Ђоковића и Алкараса довео до неочекиваног сценарија

У Ванкуверу почиње чувени Лејвер куп, а Тим Европе је слабији него икада.
Ђоковић и Алкараз (фото:  EPA-EFE / TOLGA AKMEN) -
Ђоковић и Алкараз (фото: EPA-EFE / TOLGA AKMEN)

Тим Европа: Андреј Рубљов, Каспер Руд, Хуберт Хуркач, Алехандро Давидович Фокина и Гаел Монфис, а замјена је Артур Филс.

Тим Свијета: Тејлор Фриц, Франсис Тијафо, Томи Пол, Феликс Оже Алијасим, Бен Шелтон и Франциско Серундоло, док су замјене
Кристофер Јубанкс и Милош Раонић.

Прошле године је ово такмичење одржано у Лондону и прошло у знаку опроштаја Роџера Федерера као и прве побједе икад Тима Свијета.

Тада су се у част Швајцарца одазвала највећа имена из тениског свијета, а једну од кључних побједа остварио је  Феликс Оже-Алијсаим над Новаком Ђоковићем.

Међутим, ове године у Ванкуверу неће бити најбољег тенисера свијета, јер је као и многи други изабрао је да се одмори послије напорног дијела сезоне. 

Неће у канадском граду играти ни Карлос Алкарас, па ће се тако први пут у историји Тима Европа десити да у свом саставу немају некога од двојице најбољих на свијету.

Одустао је и Стефанос Циципас, а на његово мјесто ускочио Гаел Монфис, тренутно 142. тенисер свијета. То је први пут да из европске селекције (не рачунајући измјене) за њих игра тенисер ван Топ 100.

Када се погледа и просјечну позиција тенисера на АТП листи добија се јасна слика колико ово такмичење губи на важности. Поређења ради, 2019. и 2021. године је било шесто, а ове сезоне 40.

Изгледа да тај тренд не важи и за Тим Свијет чија је просјечна позиција 14, најбоља у краткој историји овог турнира. Тако и први пут имају улогу фаворита.