latinica  ћирилица
21/09/2023 |  19:19 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Арбутина: У Двору никад више улагања, никад мање грађана

Начелник општине Двор Никола Арбутина рекао је на свечаној сједници Општинског вијећа, одржаној поводом Дана општине да у овој локалној заједници никад није било више улагања ни мање грађана.
Двор - Фото: СРНА
ДворФото: СРНА

Арбутина је рекао да је за годину дана, од прошлог Дана општине на подручју ове локалне заједнице у изградњу и рекострукцију 19,2 километра путева уложено 1,7 милиона евра.

Према његовим ријечима, у области водоснабдијевања уложено је 3,206 милиона евра, а у току је обнова културног центра и других пројеката.

- Кад се узму у обзир пројекти који су завршени за годину дана и они који ће бити завршени до краја ове године, улагања су 6,994 милиона евра. Повучена су значајна средства ЕУ посебно ове године, побољшана је инфраструктура, а тиме и квалитет живота - рекао је Арбутина.

Он је додао да у овој локалној заједници живи 2.996 становника од којих је 60 одсто старије од 60 година.

- Попис из 2021. године је показао пад за 47 одсто становника. Кад се погледа старосна структура становника, без икаквих поремећаја, 2031. године у Двору ће живјети мање од 1.500 становника - навео је он.

Каже да се увелико осјећају проблеми због неповољних демографских показатеља у овој локалној заједници која је међу ријеткима у Хрватској остала на старој територијалној организацији.

- Имамо 505 квадратних километара и 64 насеља. Сада имамо пет насеља у којима нико не живи и више од 15 насеља у којима има до пет становника. И у тим насељима треба обезбиједити пут, воду, љекарску помоћ и социјални програм. Наши људи у Двору имају просјечну пензију од 130 до 180 евра што је мало и потребна им је помоћ - каже он.

Он је навео да је евидентан проблем недостатка радне снаге и образованог кадра не само у области здравства већ и у јавним предузећима и установама.

Арбутина каже да се у склопу програма обнове након земљотреса у децембру 2020. у Двору гради зграда са 19 стамбених јединица која ће бити завршена у фебруару идуће године.

Замјеник жупана Сисачко- мославачке жупаније Михаел Јурић рекао је да је, кад је у питању обнова након земљотреса, у надлежности жупаније зравство, школство и дијелом социјална заштита.

- У Двору се у потпуности обнавља Дом здравља укључујући и опрему, улагања су вриједна 1,2 милиона евра. Санирана је штета на објекту основне школе, значајна су улагања и у инфраструктуру - рекао је он.

Јурић каже да на подручју жупаније добро иде обнова јавних институција али да је код обнове стамбених објеката проблем комплекснији, најчеше због неријешених имовинско-правних односа.

Дан општине Двор је 21. септембар када се обиљежава Међународни дан мира.