latinica  ћирилица
21/09/2023 |  22:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Вучићев говор најјачи говор неког српског предсједника у УН

Први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је вечерас да је данашњи говор предсједника Александра Вучића најјачи говор који је одржао неки српски предсједник на Генералној скупштини Уједињених нација и оцијенио да је ово веома значајан дан за Србију, јер је истакла приврженост принципима Повеље УН и јасно представила своју позицију кад је ријеч о најважнијем питању територијалног интегритета и суверенитета земље.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

Он је у изјави за Тањуг на маргинама 78. засједања Генералне скупштине УН истакао да мисли да је то за Србију од круцијалног значаја, зато што је, како је навео, Вучић сажео главни проблем, а то је тумачење принципа заштите територијалног интегритета и суверенитета двоструким стандардима.

- Са аспекта десетогодишњег искуства као премијера и министра спољних послова, слушајући говоре прије тога, могу да кажем да је ово најбољи и најјачи говор који је одржао неки српски предсједник овде у згради Генералне скупштине Уједињених нација - оцијенио је Дачић.

Указао је на то да се велике силе с једне стране залажу за територијални интегритет Украјине, а кад се помене Србија, говоре да то није иста ствар, што, како је рекао, говори о одсутности осјећаја да су то универзални принципи.

Он је додао је да је предсједник Србије подсјетио да је суштина проблема кршење основног принципа теритаријалног интегритета и суверенитета Србије и релативизација тога тако што су неке земље признале КиМ.

- Кључна је његова реченица да ово треба да важи за сваку чланицу УН без изузетка. Тако да, свако ко се обраћа Србији са неким ирационалним захтјевима треба да буде свјестан да Србија није мијењала мишљење, да ми поштујемо принцип територијалног интегритета и да смо ми жртва кршења тог принципа - упозорио је Дачић.

Према његовим ријечима, то све доводи до тога да 10 година након потписивање Бриселског споразума Приштина одбија да спроведе тај споразум, формира Заједницу српских општина, а притом излаже српски народ који на Косову и Метохији живи на ивици егзистенције, физичким претњама, хапшењима, рањавањима, затварањима, блокади административних прелаза.

- Мислим да многи не схватају озбиљност ситуације на КиМ. Сигуран сам да је огромна већина граћана данас са задовољством и великим поносом могла да слуша говор предсједника Вучића и да каже да је то оно што и они мисле - рекао је Дачић.

С друге стране, он је примјетио да је један дио опозиције баш на данашњи дан то искористио за промовисање својих политичких договора, као да нису могли да пронађу неки други дан за своје окупљање које је, према оцијени Дачића, одраз политичке слабости.
Он је истакао да, кад имате потребу да се толико партија окупи на једном мјесту, поставља се питање колико појединачно свака од њих вриједи.

- Зачуђује ме индолентност према проблемима Србије и незаинтересованост за питање Косова и Метохије, као и лаконски одговори да је то питање демократије и помирења, као што су говорили послије 5. октобра 2000. године да ће послије одласка Слободана Милошевића ситуација бити рјешена - рекао је Дачић, подсјетивши да се ситуација из дана у дан све више комплековала и на крају је једнострано проглашена независност Косова и Метохије.

- Ми поштујемо Повељу Уједињених нација, ми имамо европски пут, али исто тако то не може бити на штету односа са нашим традиционалним пријатељима који нам, између осталог, пружају подршку у одбрани територијалног интегритета и суверенитета - поручио је Дачић.

Додао је да, с једне стране има позива на очување територијалне цјеловитости, а са друге стране позива да се призна Косово и Метохија и навео да је "важно бити против Србије, а не за принципе".

Према ријечима Дачића, позиција Србије је чврста и јака кад је ријеч о подршци земаља политици Србије, а на основу разговора које су Вучић и он имали у Њујорку, односи су учвршћени и нема назнака да ће доћи до било каквих промјена у позицији Србије.

Шеф српске дипломатије је указао на то да је тзв. Косово у УН било присутно "у ходницима и тако што их је неко пустио да уђу", а у сали гдје се одлучује говорио је предсједник Србије.

- То ће остати тако зато што Косово никада не може да уђе у УН, зато што је већина земаља против, не само Русија и Кина, а од укупног броја чланица, 193, они не могу да добију више од 84 гласа. Наша позиција ту је јасна и чврста - истакао је он.

Оцијенио је да је ово значајан дан за Србију, а Вучићев говор представља и програм званичне политике државе, који, како је оцијенио, подржава о огромна већина грађана.

Додао је да је најупечатљивија порука специјалног америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара који је позвао Приштину "да се уразуми", а Србију "да буде стрпљива и конструктивна", из чега је, како је навео, јасно ко је крив за тренутну ситуацију на Косову и Метохији.

- Овде је ријеч о томе да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти угрожава мир, стабилност, животе људи и њихову егзистенцију блокадом преласка робе преко административних прелаза, стварањем атмосфере да ту нема опстанка за Србе. Ми се томе супротстављамо - поручио је Дачић.
Он је закључио да су се у Њујорку чуле јасне поруке да су све критике уперене према Приштини, која, како је објаснио, мора да спроведе оно што је потписано прије 10 година и да крене у нормализацију односа са Београдом.