latinica  ћирилица
21/09/2023 |  22:51 | Аутор: РТРС

Перовић: Мостар је попут Јерусалима

Свештеник Гојко Перовић изјавио је вечерас на предавању у Владичанском двору у Мостару да град на Неретви попут Јерусалима.
Гојко Перовић у Мостару - Фото: СРНА
Гојко Перовић у МостаруФото: СРНА

- Када сам долазио овдје чуо сам гласове са минарета. То је глас Исмаилов, а ми смо потомци Исакови. То су два брата. Оно што ме испуњава неким поштовањем према овом тону, истовремено ме испуњава зебња како је могуће да се тако различито молимо истом Богу - рекао је Перовић на предавању "Храм Божији дом молитве" које је одржано у оквиру обиљежавања 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице у Мостару.

Он је навео да постоји универзална људска зебња због тога зашто се сви не моле истим гласом.

- То није никакво пропагирање да ми овдје на земљи заведемо неки ред и све религије стрпамо у једну, јер је то немогуће. Осјетио сам једну људску жал зашто смо толико различити када је у питању оно свето, оно највеће. Али то је Божија воља и поштовање тих разлика треба чувати, а Мостар је најбољи свједок тога - рекао је Перовић.

Он је навео да је смисао хришћанскога храма да нагласи Господње јављање, свети догађај и да вјернике увијек држи спремним за други долазак Господњи.

- Када гледам љепоту Дечана, Острога, Богордице Љевишке ту има нешто више од архитектонског склада, главна љепота хришћанског храма је што вјечност избија из њега - рекао је Перовић.

Он је истакао да храмови нису само мјеста прошлости, већ да је основна намјена храма мјесто гдје се чека други долазак Господњи, гдје вјерници сваке недјеље и празником долазе спремни да стоје пред Господом, као да је то први и посљедњи пут.

- То нас чини уљуднима и присебнима да живимо и овоземаљски живот. Само човјек који је усмјерен и гледа изнад овога земаљскога он је стабилан и у равнотежи да живи овај земаљски живот. Онај који је отказао да постоји ишта изван овога живота, он у овоме животу нема ни свето мјесто, ни свети дан - рекао је Перовић.

Он је цркву упоредио са свадбом и доласком будућег догађаја.

- У пренесеном смислу ми храмове украшавамо, јер ће Господ да дође. Зато те љепоте никада доста и зато свака генерација има мотив и потребу да угради нешто ново - навео је Перовић.

Он је током предавања поручио да су храмови света мјеста и када се пређе праг улази се у нешто свето, те да су нека мјеста светија од других и да су неки дани светији од других и љепши од других дана.

Програм се наставља сутра отварањем изложбе под називом "150 година од освештања Саборног храма" чији су аутори протојереј Марко Гојачић, архијерејски намјесник мостарско-невесињски и јеромонах Теофил, настојатељ манастира Дужи.

Централни догађај обиљежавања 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице у Мостару је долазак Његове светости српског патријарха Порфирија који ће у Саборној цркви служити литургију у недјељу, 24. септембра.