latinica  ћирилица
22/09/2023 |  08:01 ⇒ 08:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Филипини: Регистрована активност вулкана Тал, власти затвориле школе у околини

Један од најактивнијих вулкана у близини филипинске престонице Маниле почео је да избацује сумпор-диоксид и вулкански смог, због чега су власти данас одлучиле да затворе школе у пет градова и десетине других насељених мјеста и позвале становништво да остане у затвореном простору.
Вулкан (Фото: илустрација/EPA-EFE/Stringer) -
Вулкан (Фото: илустрација/EPA-EFE/Stringer)

Државни институт за вулканологију и сеизмологију на Филипинима саопштио је да је регистровао активност вулкана Тал, које је резултирало емисијом вулканских гасова, а упозорење је на нивоу један на петостепеној скали, преноси Ројтерс.

Власти су обуставиле данас наставу у десетинама градова у провинцијама Кавите, Лагуна и Батангас у близини вулкана Тал, као и у пет градова у региону Маниле.

Издато је упозорење за авио-саобраћај, да се избегавају летови близу врха вулкана, "јер пепео и чврсти фрагменти изненадне експлозије могу представљати опасност за летјелице".

Вулкан Тал, висок 311 метара и смјештен у живописном језеру у провинцији Батангас у близини Маниле, је један од најактивнијих вулкана на Филипинима, а налази се на острву Лузон.

У јануару 2020. избацио је стуб пепела и паре висок чак 15 км, што је приморало више од 100.000 људи на евакуацију, уз десетине отказаних летова пошто је пепео летио чак до Маниле.

Филипини се налазе у пацифичком "ватреном прстену", гдје су вулканске активности и земљотреси чести.