latinica  ћирилица
22/09/2023 |  09:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Трудо позвао Индија на сарадњу

Канадски премијер Џастин Трудо позвао је Индију да сарађује у истрази убиства вође сепаратиста Сика у јуну у канадској провинцији Британској Колумбији.
Џастин Трудо (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE, илустрација) -
Џастин Трудо (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE, илустрација)

Трудо је навео и да Канада неће објавити своје резултате истраге и доказе о томе.

Открио је да Отава има вјеродостојне оптужбе који повезују агенте индијске владе с убиством канадског држављанина Хардипа Синга Ниџара, што је изазвало оштру реакцију Њу Делхија.

- Као земља са јаким и независним правним системом, ми дозвољавамо да се правосудни процеси одвијају самостално и с највећим интегритетом - одговорио је Трудо на питање када ће Канада да објави доказе о убиству.

Традиционални канадски савезници су до сада имали релативно опрезан приступ том питању, прије свега јер САД и други "велики играчи" виде Индију као противтежу растућем утицају Кине.

- Нема сумње да је Индија све важнија земља с којом треба да наставимо да радимо и не желимо да провоцирамо или изазовемо проблеме - рекао Трудо у Њујорку на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација.

С друге стране, потврдио је да је недвосмислено за владавину права и заштиту Канађана.

- Зато позивамо владу Индије да ради с нама на успостављању процеса за откривање истине о том догађају - рекао је премијер.

Министарство иностраних послова Индије је саопштило да Канада није дала никакве конкретне информације о убиству Ниџара, који је подржавао Сике у домовини у погледу стварања независне државе Калистан, па га је Њу Делхи у јулу 2020. прогласио за терористу.