latinica  ћирилица
22/09/2023 |  09:20 ⇒ 09:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Индија усвојила закон који предвиђа 33 одсто посланичких мјеста за жене

Индијски парламент усвојио је важан закон којим се предвиђа да 33 одсто мјеста у његовом доњем дому и парламентима савезних држава буде резервисано за жене, како би се обезбиједила њихова равноправнија заступљеност.
Индија (Фото: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED) -
Индија (Фото: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED)

Овим је окончан 27-годишњи застој око усвајања закона, због недостатка консензуса међу политичким партијама, иако се он неће примјењивати на националним изборима следеће године, преноси АП.

Закон ће важити од националних избора 2029. након новог пописа становништва и прилагођавања бирачких спискова, саопштила је министарка финансија Нирмала Ситараман током дебате у горњем дому индијског парламента у четвртак увече.

Доњи дом парламента усвојио је закон у сриједу са 454-2 гласа, а горњи дом га је усвојио једногласно, 214-0, у четвртак, наводи АП.

Попис становништва у Индији, који се организује једном у 10 година, требало је да буде одржан 2021. године, али је одложен због пандемије ковид-19.

Према важећим подацима, жене чине више од 48 одсто од преко 1,4 милијарде становника Индије, али имају 15,1 одсто заступљености у парламенту, у поређењу са међународним просјеком од 24 одсто, саопштиле су индијске власти.

У индијским државним парламентима, жене су заступљне са 10 одсто посланичких мјеста, наводи АП.