latinica  ћирилица
22/09/2023 |  09:45 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Радановић: Суд БиХ - правно мучилиште за Србе

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић оцијенио је као забрињавајуће одбијање Суда БиХ да потврди оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године, чиме је ова правосудна установа потврдила да је "правно мучилиште за Србе".
Ђорђе Радановић - Фото: СРНА
Ђорђе РадановићФото: СРНА

Радановић је за Срну рекао да је посебно забрињавајућа чињеница да је Суд БиХ за убиство више од 60 Срба, међу којима је више од 30 жена и дјеце, у образложењу навео да је ријеч о "легитимном војном циљу".

- Све оно што смо сматрали да се не може десити, ипак се дешава. Суд да тек тако каже да је убити више од 30 жена и дјеце "војни циљ" и да не уђе у меритум да се суди!? У Суду су сами видјели да оптужница није адекватна и одбили суђење - навео је Радановић.

Према његовим ријечима, то говори да тај Суд не види даље од те њихове зграде у Сарајеву, која је била логор у којем су мучени Срби од 1992. до 1995. године, а сада постала правно мучилиште за Србе.

- Ништа из те зграде за Србе нормално није изашло - констатовао је Радановић.

Суд БиХ одбио је јуче оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године, потврђено је Срни у Тужилаштву БиХ.

Из Тужилаштва су навели да ће се жалити на ову одлуку Суда који им је за то одредио рок од 24 часа.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

- Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени, извршен је на небрањено село насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце, најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа жртва била је дјевојчица од двије године - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.