latinica  ћирилица
22/09/2023 |  10:44 ⇒ 10:45 | Аутор: СРНА

Два милиона КМ за подршку примарној пољопривреди

Пројекат "ЕУ за пољопривреду" расписао је јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу у БиХ, у оквиру ког је на располагању два милиона КМ, саопштено је из УНДП-а.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Средства подршке по једној пријави могу износити од 20.000 КМ до максимално 200.000 КМ, без ПДВ-а.

За сваки пројекат подносилац пријаве мора обезбиједити властито суфинансирање у износу од минимално 30 одсто укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције, док је максимални износ бесповратних средстава кроз мјеру подршке 70 одсто укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције за све секторе.

Прихватљиви подносиоци пријава за додјелу бесповратних средстава у оквиру мјере подршке могу бити самостални предузетници, задруге и предузећа, док се пријаве за овај јавни позив могу поднијети од 5. октобра до 20. новембра.

Кроз овај јавни позив ЕУ ће подржати пољопривредна газдинства која доприносе стабилизацији, те јачању производне конкурентности и повећању нивоа продуктивности примарне пољопривредне производње кроз модернизацију и увођење нових технологија и иновација, унапређењу квалитета производа, хигијене и безбједности хране, промовисање добрих пословних пракси и одрживог развоја путем побољшања управљања природним ресурсима, заштите околине и радника, те доприносе ублажавању посљедица насталих услијед пандемије вируса корона.

За подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу прихватљиви су сви пројекти који се односе искључиво на пољопривредне секторе као што су производња млијека, меса, узгој житарица и уљарица, узгој воћа, укључујући виноградарство и маслине, узгој поврћа, производња садног материјала, јаја, узгој рибе, зачинског биља, љекобиља и гљива, као и производњу меда.

Пријаве се подносе искључиво путем електронског система доставе httpс://јавнипозив.ундп.ба/ који је обезбиједио овај пројекат, док се додатна питања у вези овог позива могу доставити путем онлајн платформе од 30. септембра до 10. новембра.