latinica  ћирилица
22/09/2023 |  11:38 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Борачка удружења из Фоче најоштрије осуђују одлуку Суда БиХ о Јошаници (ВИДЕО)

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у Јошаници.
Јошаница код Фоче - Фото: РТРС
Јошаница код ФочеФото: РТРС

Поручују да очекују да након поновног достављања оптужнице од стране Тужилаштва против припадника тзв. Армије БиХ, Суду БиХ, који је вратио на допуну, престану са вријеђањем српских жртава и њихових породица и да имају храбрости и започну с процесом доказивања истине и задовољења правде. Уколико се, кажу, настави са вријеђањем жртава- најављују и протесте.

- Заиста тешко и срамотно не могу да вјерујем 31 годину након свега понављам истину, опет нас убијају сада оловком. Ко има право да каже да су дјеца били легитиман војни циљ, жене који су спремале крсну славу, па и мене која сам тада имала седамнаест година. Срамотно баш срамотно - навела је Душанка Лаловић, свједок српског страдања у Горњој Јошаници код Фоче.

Љубиша Достић предсједник Скупштине Борачке организације Фоча каже да не може да вјерује да је неко дјецу ставио као легитиман војни циљ а зна се, каже, да је легитиман војни циљ само јединица која је на задатку.

- Усагласили смо се да ћемо пратити све шта се дешава и уколико се не почне са задовољењем правде искористићемо све законске услове па чак и протесте испред суда и тужилаштва БиХ - истакао је Јанко Филиповић, предсједник Општинске организације породица погинулих бораца.