latinica  ћирилица
22/09/2023 |  11:46 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Издато упозорење за обилне падавине и могуће бујичне поплаве на подручју Српске

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да обилне падавине, које се очекују за викенд у Републици Српској, могу узроковати појаву бујичних и урбаних поплава, као и изливање оборинских вода.
Киша (Фото:  TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs) -
Киша (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs)

Обилна киша, уз јаче пљускове и грмљавину, најављена је за сутра прво на сјеверозападу, а послије подне на југу и сјеверу. Очекује се од 40 до 70 милиметара кише по метру квадратном, на југу Херцеговине локално и већа количина.

На истоку ће падати мања количина кише, али се очекују удари вјетра од 60 до 70 километара на час, док ће на крајњем сјеверу дувати слав вјетар. Јака киша ће сутра увече захватити и источне предјеле.

Киша у свим крајевима очекује се у недјељу, 24. септембра, и то на истоку обилне падавине од 30 до 60 милиметара по метру квадратном, док ће на западу бити слабије.

- Због обилних падавина у кратком периоду могућа је појава бујичних и урбаних поплава, као и изливање оборинских вода - упозоравају из Републичког хидрометеоролошког завода.

У упозорењу се напомиње да су због дугог сушног периода водостаји ријека на ниском нивоу, те да ће прогнозиране количине падавина довести до њиховог пораста.