latinica  ћирилица
22/09/2023 |  11:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Азербејџан амнестира јерменске борце у Нагорно-Kарабаху

Азербејџан је прогласио амнестију за јерменске борце у региону Нагорно-Kарабаха који предају оружје, иако су неки од њих најавили да ће наставити отпор. Јереван с друге стране тражи осуду напада на цивилну инфраструктуру у Нагорно-Kарабаху и хитно покретање мисије УН-а на тој територији.
Нагорно Карабах (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Нагорно Карабах (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

Азербејџан је прогласио амнестију за јерменске борце у региону Нагорно-Kарабаха који предају оружје, иако су неки од њих најавили да ће наставити отпор.

Јермени, који чине већину у Нагорно-Kарабаху, саопштили су јуче да су им потребне безбједносне гаранције прије него што предају своје оружје, након што је Азербејџан објавио да је вратио отцијепљени регион под своју контролу након 24-часовне војне операције.

Данас би у овај регион требало да буде испоручена три контигента хуманитарне помоћи.

Јерменски шеф дипломатије Арарат Мирзојан затражио је осуду напада на цивилну инфраструктуру у Нагорно-Kарабаху и хитно покретање мисије УН-а на тој територији.

- Позивам Савјет безбједности да предузме сљедеће хитне мјере - да осуди наставак напада на цивилне објекте и инфраструктуру, да затражи пуну примјену обавеза из међународног хуманитарног права, да одмах покрене мисију УН у Нагорно-Kарабаху ради праћења и процјене људских права, хуманитарне и безбједносне ситуације - рекао је Мирзојан на сједници Савјета безбједности УН.

Kако је навео, циљ операције Азербејџана је да се заврши етничко чишћење у Нагорно-Kарабаху.

- Ова агресија је кулминација десетомјесечне блокаде и принудне глади коју Азербејџан користи против становништва Нагорно-Kарабаха - истакао је јерменски министар.

Он је негирао тврдње Азербејџана у вези са присуством Оружаних снага Јерменије у Нагорно-Kарабаху.

- Очигледна је намјера појединих да Јерменију укључе у војне операције, да пренесу војне операције на нашу територију. Морамо да градимо мирне односе засноване на међусобном признавању суверенитета и територијалног интегритета - рекао је Мирзојан.

Шеф дипломатије Азербејџана Џејхун Бајрамов изјавио је да је једностран и пристрасан приступ, заснован на уским политичким разматрањима или лобистичким везама које су у основи сазивања данашњих дискусија у Савјету безбједности поводом ситуације у Нагорно-Kарабаху, "потпуно непродуктиван, бескористан и осуђен на неуспјех".

- Ово може само да скрене пажњу са стварног процеса нормализације, што није у интересу Азербејџана и Јерменије, већ у интересу одређених спољних сила које настављају да злоупотребљавају постојеће неслагања за сопствене политичке сврхе - поручио је он.

Он је навео да би, у вријеме када је почело разоружање и демилитаризација, праћено директним дијалогом између становника јерменског поријекла и званичника Азербејџана, међународна ситуација требало да уважи тренутну реалност.