latinica  ћирилица
22/09/2023 |  12:29 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Влада Српске усвојила Информацију о изградњи саобраћајница у Универзитетском граду

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о потребним финансијским средствима за реконструкцију и изградњу интерних саобраћајница у склопу Универзитетског града у Бањалуци.
Сједница Владе Српске - Фото: Уступљена фотографија
Сједница Владе СрпскеФото: Уступљена фотографија

Циљ пројекта "Реконструкције и изградње интерних саобраћајница у Универзитетском граду" је унапређења безбједносних услова и комуникације Ректората, чланица Универзитета, студентских домова, студентског ресторана и спортских дворана. На овај начин би се побољшала путна комуникације у кругу Универзитетског града, те се створили услови за безбједније кретање пјешака и возила. Такође, створили би се услови за затварање једне од три капије, а истовремено би се појачала контрола уласка возила и пјешака у Универзитетском граду, како би безбједност студената и запослених била подигнута на виши ниво.

С тим у вези, урађен је предмјер и предрачун радова реконструкције дијела постојећих саобраћајница, тротоара и паркинг простора од улаза код Градске топлане до студентских домова, те је тражено захтјевом да се обезбиједи процијењених 200.000 КМ за прву фазу овог пројекта.

Влада Српске је донијела Рјешење о именовању Комисије за спровођење поступка додјеле подстицаја за директна улагања. Јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања расписан је 17.80.2023. године, исти је био отворен до 18.09.2023. године.
Да би се спровео поступак додјеле подстицаја за директна улагања, потребно је именовање комисије, што је прописано и Законом о подстицајима у привреди Републике Српске, да Влада Републике Српске, на приједлог Министарства, именује комисују за спровођење поступка додјеле подстицаја за директна улагања.

Поступак додјеле подстицаја за директна улагања, односно за подршку реализације инвестиционих пројеката привредних субјеката проводи се у складу са Законом о подстицајима у Привреди Републике Српске и Уредбом о поступку додјеле подстицаја за директна улагања. Износ ових подстицајних средстава је 14.500.000,00 КМ. Средства су намијењена за суфинансирање дијела улагања пројеката привредних субјеката које реализују субјекти из сљедећих области: индустрија текстила, одјеће и обуће, индустријска прерада дрвета (прерада дрвета и производа од дрвета, а односи се искључиво на привредне субјекте који су произвођачи финалних и полуфиналних производа од дрвета и производња намјештаја), метална и електро индустрија, индустрија гуме и пластике, папирна и графичка индустрија, производња хемикалија и хемијских производа, производња основних фармацеутских производа и фармацеутских препарата, индустрија грађевинских производа, односно производња осталих производа од неметалних минерала.

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о давању сагласности Републичком секретаријату за расељена лица и миграције за утрошак новчаних средстава вјерским заједницама, у укупном износу од 180.000 КМ.

У Буџету Ропублике Српске за 2023. годину планирана су финасијска средства на Капиталним грантовима за рјешавање проблема интерно расељених лица, Капиталним грантовима за финасирање повратка у Републику Српску и на Капиталним грантовима за финансирање повратка у Федерацију БиХ. На основу Програма рјешавања проблема расељених лица повратника и избјеглица и праћења миграционих процеса за 2023. годину, напријед буџетом планирана средства су намијењена за пројекте суфинасирања изградње и обнове вјерских објеката или потребене инфраструктуре уз домове.

Додјела финансијских средстава се врши путем расписивања Јавног огласа за додјелу финансијске помоћи намијењене за суфинансирање изградње, обнове и санације вјерских објеката и домова за 2023. године, а у складу са Процедурама рада за додјелу финасијске помоћи намијењене за суфинасирање изградње обнове и санације вјерских објеката и домова за 2023 годину. Право учешћа за додјелу финансијске помоћи имају: православне вјерске заједнице на подручју Републике Српске, православне вјерске заједнице на подручју Федерације БиХ, католичке, исламске и друге вјерске заједнице на подручју Републике Српске.

Како је након проведеног поступка у складу са прописаним Процедурама утврђено да су предложени пројекти од важности због циљева који се њиховом реализацијом постижу предложено је да им се додијели финасијска помоћ за суфинасирање пројеката које су у својим захтјевима навели а односе се на обнову и изградњу вјерских објеката.

Влада се упознала се Информацијом о припремним активностима за седми састанак Пододбора за иновације, информационо друштво и социјалну политику између ЕУ и БиХ.

Седми састанак Пододбора за иновације, информационо друштво и социјалну политику између ЕУ и БиХ најављен је за 19. октобра 2023. године. Мјесто и начин одржавања састанка биће утврђени накнадно.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу је у складу са Одлуком о остваривању координације републичких органа управе у спровођењу активности у области европских интеграција и међународне сарадње координисало припремне активности за овај састанак, а у припрему Документа за дискусију за седми састанак Пододбора за иновације, информационо друштво и социјалну политику између ЕУ и БиХ били су укључени сви републички органи управе, надлежни за области које ће се разматрати на овом састанку. Такође, надлежне институције Републике Српске именовале су и своје представнике који ће узети учешће на поменутом састанку пододбора и усменим путем извјештавати Европску комисију о оставареном напретку у својим надлежним областима.