latinica  ћирилица
22/09/2023 |  13:49 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Кресојевић и удружења за заштиту породице покрећу петицију за измјену Породичног закона

Градски менаџер Бојан Кресојевић заједно са удружењима за заштиту породице и родитељима, покреће петицију за прикупљање потписа за измјену Породичног закона Републике Српске, а која ће бити одржана од 8. до 14. октобра у Бањалуци.
Бојан Кресојевић - Фото: РТРС
Бојан КресојевићФото: РТРС

Удружења су најавила петицију за прикупљање потписа, на основу које би од Народне скупштине тражили посебну сједницу ради измјене и допуне одређених чланова новог Породичног закона.

Потписи грађана прикупљаће се од 8. до 14. октобра у Бањалуци и већим градовима Српске.

Велики број удружења и њихових чланова, желе да се поједине одредбе закона прецизиније дефинишу и смањи могућност одређених злоупотреба.

Због тога ће петиција бити покренута 8. октобра.

Циљ је да се прикупи минимално 3.000 потписа јер је то могућност да грађани буду овлаштени предлагачи измјене закона. Посебно су спорне тачке које се тичу изузимања дјетета из породице и овлашћења која су дата центрима за социјални рад.

Члан Удружења породица са четворо и више дјеце, Адриана Басара поручила је како су се представници овог Удружења радо одазвали овој иницијативи, јер и сами имају велику одговорност.

- Ми заступамо око 900 породица у граду Бањалуци и околини. Не желимо само да улазимо у домен људских порава која су дата Европском конвенцијом, да се то мијења, ми желимо сва права али да не иде на уштрб родитеља. Искористила бих ову прилику да позовем све грађане да присуствују великој породичној шетњи, коју ћемо организовати 8. октобра у 5 до 12, како би задржали права породица у Републици Српској - додала је Басара.

Потпредсједник Удружења родитеља за права дјеце Републике Српске, Зоран Вуковић додао је како ће Удружење подржати ову, али и сваку другу иницијативу која иде у корист дјеце и родитеља.

- Подржали смо ову прије свега јер желимо да позовемо све родитеље, удружења и политичке опције који сматрају да ови закони, који су тако рећи донесени преко ноћи, треба боље да се уреде, да се правно другачије направе, да се дефинишу законски оквиру, они морају бити у сагласности суда. Шетњу која ће се десити 8. октобра, али и све остале активности које иду у корист дјеци, продицама и родитељима, ми ћемо подржати и активно учестовати у томе - рекао је Вуковић.

Градски менаџер сматра да није ријеч ни о каквој политичкој теми, већ животној. Ово је борба за породицу и бољи Породични закон, рекао је Кресојевић након састанка са удружењима.

- Није спорно да се код одређених породица код који је утврђена дисгфункционалност, предузму одређене мјере заштите али на овај начин подразумијева да се сваки родитељ третира као опасност за своје дијете - појаснио је Кресовевић.

Поред петиције, упућен је позив родитељима и дјеци да се прикључе породичној шетњи која ће се одржати у Бањалуци 8.октобра у 11.55 часова.