latinica  ћирилица
22/09/2023 |  13:52 | Аутор: СРНА

Броћета: Радна група да тражи да се Србима призна конститутивност и обезбиједи сигурност

Делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета очекује од радног тијела, које је именовано у Представничком дому парламента БиХ, да направи сет мјера које ће јасно тражити од федералних власти да се Србима призна конститутивност у свим кантонима и обезбиједи потпуна сигурност у мјестима гдје живе.
Горан Броћета - Фото: РТРС
Горан БроћетаФото: РТРС

Броћета је нагласио да очекује да радно тијело припреми сет мјера којима ће јасно тражити од власти у ФБиХ да у потпуности поштују Анекс седам Дејтонског мировног споразума, да се Србима призна конститутивност у свим кантонима и да се та конститутивност у потпуности и у сваком сегменту спроведе на терену.

- Очекујем да се српским повратницима обезбиједи потпуна сигурност гдје год да живе у ФБиХ, све испод тога је само бацање прашине у очи повратницима, поготово српским који су највише обесправљени и понижени у ФБиХ - истакао је Броћета.

Броћета је подсјетио да је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ јуче усвојио закључак којим је предвиђено формирање радног тијела са задатком да у року од 45 дана предложи сет мјера са циљем заштите свих повратника у БиХ.

- Радује ме чињеница да је након реакције представника СНСД-а и Клуба Срба дошло до закључка да су и Срби у ФБиХ потпуно обесправљени и угрожени. Тако је на неки начин осујећен основни и једини циљ предлагача да се бошњачки повратници представе као жртве док српски повратници, претпостављам, нису требали да буди поменути - рекао је Броћета.

Он је навео да је циљ предлагача био да се бошњачки повратници представе као једине жртве непоштовања Устава и основних људских права.

Броћета је захвалио шефу Клуба посланика СНСД-а Сањи Вулић, која се оштро супротставила науму предлагача, те је ипак успјела да све стави колико-толико у равноправан положај за даљу реализацију.