latinica  ћирилица
22/09/2023 |  14:08 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Варшава бијесна на Зеленског

Пољска огорчено реагује на украјинске политичаре који стално траже нове контингенте помоћи у оружју и новцу и наводи да Кијев не цијени енормну помоћ коју су до сада добили, оцијенила је Геополитика.
Пољска (фото:EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT) -
Пољска (фото:EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT)

Украјински предсједник Владимир Зеленски редовно се позива на "обавезу" Запада да помогне његовој земљи.

Такав наступ у неким западним земљама тумачи се као својеврсна ароганција и недостатак захвалности.

Једно од отворених питања је извоз житарица из Украјине. ЕУ мјере помоћи Украјини тумачи као солидарност, па су у складу тим и успостављени "коридори солидарности" за извоз украјинског жита.

Пољска је тако на почетку рата одмах стала на страну Украјине, али пољска солидарност има своје границе.

Говор Зеленског у УН "прелио је чашу" стрпљења Варшаве, јер је на међународној позорници пољску солидарност означио као "политичко позориште" и Пољску и још неке земље које су обуставиле увоз жита оптужио да раде у корист Москве.

Пољска је врло осјетљива на такве оптужбе, јер долазе од савезника коме је у посљедњих годину и по свим расположивим средствима помагала, а Кијев од ње сада тражи да ради на штету властитих грађана.

Управо заштита пољских пољопривредника спада међу приоритете владине политике, јер се они боре за преживљавање насупрот снажној конкуренцији унутар ЕУ.

Неизвјесност у погледу наставка рата у Украјини и даљих изгледа уноси нервозу међу западне савезнике, а понајвише је то случај код Пољака због чињенице да помоћ Украјини полако исцрпљује њихове капацитете.

Рат у Украјини стајао је њене савезнике до сада око 160 милијарди евра, рачунајући на све облике помоћи.

Док у помоћи коју Украјини пружају САД, Британија, Њемачка, Пољска и Холандија превладава војни удио, у пакетима помоћи институција ЕУ и неких других земаља, попут Јапана, доминирају финансије. 

САД су до сада биле највећи донатор Украјине у овоме рату са 70,7 милијарде евра војне, финанцијске и хуманитарне помоћи.

Слиједе институције ЕУ са 35,1 милијарду евра, затим Британија, Њемачка /око десет милијарди/ те Јапан, Канада, Пољска... са по неколико милијарди евра, напомиње Геополитика.