latinica  ћирилица
22/09/2023 |  15:04 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Републичка управа за игре на срећу интензивно ради на повећању дисциплине у примјени прописа

Одјељења задужена за издавање одобрења за рад, обраду пореских пријава, правне и инспекцијске послове, Републичке управе за игре на срећу интензивно раде на повећању дисциплине у примјени прописа од стране приређивача и њиховог пословања у законским оквирима, рекао је в.д. директора Републичке управе за игре на срећу Драженко Вељановски.
Драженко Вељановски - Фото: Уступљена фотографија
Драженко ВељановскиФото: Уступљена фотографија

Вељановски је истакао да су резултати тог рада већ осјетни и у значајној мјери утичу на јачање економије и пуњење буџета Републике Српске.

Он је навео да је рекордно прикупљање прихода које Републичка управа за игре на срећу константно биљежи посљедица и новог обрачуна накнада прописаних Законом о играма на срећу који је на снази од 2019. године, али и чињенице да сви приређивачи поштују законске одредбе које се тичу обрачуна и плаћања накнада за приређивање игара на срећу, које уједно представљају и приход буџета Републике Српске.

- Тако је приход од накнада за приређивање игара на срећу и пореза на добитак у осам мјесеци 2023. године већи за 21,5 милиона КМ или за 38 одсто више у односу на исти период прошле године - рекао је Вељановски.

Вељановски је истакао да је укупан приход од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитак закључно са августом ове године износио 78.527.034 КМ, док је у истом периоду прошле године износио 57.006.586 КМ.

- У наредном периоду настављамо и са појачаним инспекцијским контролама ради спречавања илегалног приређивања игара на срећу у Републици Српској, као и онемогућавања учешћа малољетних лица у играма на срећу - рекао је он.

Вељановски је рекао да су инспектори Републичке управе за игре на срећу само у протеклих мјесец дана, односно у периоду од 23. августа до 21. септембра издали укупно 20 прекршајних налога, због почињених прекршаја из области Закона о играма на срећу.

Навео је да су током контроле инспектора одузети и предмети који су коришћени за нелегално приређивање игара на срећу, које Републичка управа за игре на срећу, након окончања прекршајних поступака трајно уништава.

- Комисија за спровођење поступка за уништавање одузетих предмета Републичке управе за игре на срећу данас, 22.09.2023. године уништила је укупно 126 предмета који су коришћени за нелегално приређивање игара на срећу - рекао је он.

Вељановски је навео да су уништени илегални аутомати за игре на срећу, терминали за приређивање електронских игара на срећу и рачунарска опрема.

Ови предмети су, додао је, били привремено одузети приликом инспекцијских контрола, због почињених прекршаја из Закона о играма на срећу, а у случајевима за које је прописано изрицање заштитне мјере одузимање предмета.

- Позивамо грађане, уколико имају сазнања о илегалном приређивању игара на срећу на територији Републике Српске, да о томе обавијесте Републичку управу за игре на срећу, како би наши инспектори предузели мјере и радње из своје надлежности - рекао је Вељановски.

Он је поручио да Републичка управа за игре на срећу наставља са радом на уређењу тржишта игара на срећу, с циљем појачане дисциплине у примјени законских одредби у области игара на срећу у Републици Српској, што ће, како је рекао, неминовно довести и до значајног повећања буџетских прихода.