latinica  ћирилица
22/09/2023 |  16:41 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Павловић: За одбрану слободе неопходно свесрпско јединство

Директор Јавне установе Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић истакао је да се сви напади на институције и легитимно изабране представнике Српске могу разумјети као стратешки и тактички с циљем уништења српских држава и српског народа.
Душан Павловић - Фото: СРНА
Душан ПавловићФото: СРНА

- У том смислу овакве ситуације захтијевају и адекватан одговор - јачање свијести о неопходности додатне изградње и очувања јединства свих Срба у Републици Српској и српским земљама те нашег идентитета, ослободилачких традиција и успомена на великане тих традиција - навео је Павловић.

У контексту тренутних историјских и геополитичких прилика и процеса дугог трајања, додаје Павловић, неопходно је да сви буду свјесни колико је свесрпско јединство неопходно и кључно, ако се жели да дјеца и нова покољења имају шансу да живе као слободни људи, свјесни и поносни на свој културни и национални идентитет.

- Генерације наших предака које су стварале српске земље у 19. и 20. вијеку су и те како биле свјесне да се права и истинска слобода увијек мора освајати великом жртвом. Научили су нас, а прије свега обавезали својим животима, да не заборавимо да свака "слобода" која је поклоњена крије мањи или већи степен зависности или чак ропства - навео је Павловић.

Он је истакао да је данас императив да сви буду свјесни да се та освојена слобода, коју су генерације предака животима плаћале, мора бранити по сваку цијену.

- Кључни предуслов за одбрану слободе у данашњим условима је системско успостављање и развој јединства и борба за истину - навео је Павловић у саопштењу.

Колико је све ово неопходно у данашње вријеме, додаје Павловић, потврђује материјал који су припремили сарадници Центра, а у којем се наводи да је идеолошки и политички дискурс Кристијана Шмита окренут ка одржавању нацистичких традиција Вермахта.

У материјалу сарадника Центра се наводи да је Шмит, као бивши припадник Прве брдске дивизије Бундесвера те бивши државни секретар у њемачком Министарству одбране и члан организације "Круг припадника друштва брдских трупа" која отворено протежира нацистичке "угледне" хероје, заступао интересе ове дивизије и свесрдно је бранио.

- Шмит је у свом политичком дјеловању покренуо и процес рехабилитације "угледног" нацистичог хероја Вернера Молдерса, пилота Вермахта, кога је одликовао Хитлер - истиче се у материјалу.

Материјал сарадника Центра садржи и представничко питање, које су 2007. године њемачкој Савезној влади поставили Ула Јелпке, Петра Пау, Севим Дагделен, Керстен Науман, Волфганг Нешковић и парламентарна странка Љевица, а у вези са подршком коју је тадашњи државни секретар Кристијан Шмит пружао Вернеру Молдерсу, једном од водећих официра Трећег рајха.

Сарадници Центра закључују да су активности које Шмит проводи у БиХ вишеструко контрадикторне и забрињавајуће, те као такве не могу бити посматране ван наведеног контекста који има историјски континуитет и у директном смислу је у вези са нацистичким војним јединицама чије традиције слави, а које су запамћене по геноциду и злочинима против човјечности над српским народом.

Материјал:

Кристијан Шмит-повратак дух(г)ова прошлости
Њемачка парламентарна група - упит савезној Влади